artikel

Eurotips

Horeca

Als consumenten bij de eerste betalingen in 2002 niet over kleine euro-coupures en euromunten beschikken en alleen met guldens betalen heeft u de eerste eurodag gemiddeld 80 procent van uw contante omzet nodig aan wisselgeld. Normaal gesproken is dit ongeveer 4 procent. Dat is dus 20 maal zo veel, denk dus aan opslag en beveiliging. […]

 • Als consumenten bij de eerste betalingen in 2002 niet over kleine euro-coupures en euromunten beschikken en alleen met guldens betalen heeft u de eerste eurodag gemiddeld 80 procent van uw contante omzet nodig aan wisselgeld. Normaal gesproken is dit ongeveer 4 procent. Dat is dus 20 maal zo veel, denk dus aan opslag en beveiliging.
 • Een zaak met gemiddeld 500 contante transacties per week heeft genoeg aan een hoeveelheid euromunten met het volume van een schoenendoos. De waarde van deze hoeveelheid munten bedraagt ongeveer € 900,-. Daarnaast heeft u voor ongeveer € 600,- aan bankbiljetten nodig om de eerste dagen door te komen
 • Hoe kleiner de betalingen, hoe groter het wisselgeld probleem. Bij een lage gemiddelde besteding heeft u veel meer wisselgeld nodig. Laat klanten zoveel mogelijk gepast betalen. In guldens of euro’s maakt niet uit.
 • Wellicht kunt u de klanten in de beginperiode laten chippen, of als het niet anders kan een pinbetaling laten doen.
 • Als u een eurocalculator gebruikt voor het omrekenen check deze dan of hij goed werkt. Er zijn calculators in omloop die niet 100 procent nauwkeurig zijn. Vergelijk de uitkomsten met bijvoorbeeld een euro-tabellenboekje dat bij het Nationaal Forum aan te vragen is.
 • Na de zomer krijgt u informatie van uw bank over de aan- en afvoer van euro’s en guldens. Uiterlijk in oktober dient u de eerste voorraad euromunten te bestellen.In de periode 1 januari tot 11 februari 2002 is er de mogelijkheid tot het telefonisch nabestellen van munten. Deze worden binnen 48 uur geleverd door TPG.
 • Tot en met zondag 27 januari 2002 mogen consumenten met guldens betalen. Daarna hoeft u deze niet meer te accepteren. U geeft natuurlijk bij voorkeur euro’s terug aan de klanten.
 • Alle twaalf landen die de euro voeren krijgen dezelfde bankbiljetten. De acht veschillende euromunten hebben steeds één zijde met een nationaal kenmerk ( in Nederland koningin Beatrix). De andere zijde is in alle landen hetzelfde. U mag deze munten uit andere landen niet weigeren.
 • Guldenmunten en –bankbiljetten kunt u bij uw eigen bank tot 1 april 2002 kosteloos op uw rekening bij laten schrijven. Na 1 april kunnen er transactiekosten in rekening worden gebracht. Bij de Nederlandse bank kunt u met muntgeld zelfs tot 1 januari 2007 terecht.
 • In januari kunt u muntgeld verpakt in speciale zakken op laten halen. Voor deze standaard aantallen krijgt u, behalve de normale wisselkoers, een vergoeding van €11,- per zak op uw bankrekening bijgeschreven. De aantallen munten per zak lopen uiteen van 200 vijfjes tot 1000 dubbeltjes.
 • Reageer op dit artikel