artikel

Feitenoverzicht rookverbod

Horeca

Sinds de invoering heeft de horeca doorlopend geprobeerd het wettelijke rookverbod te omzeilen. Het Openbaar Ministerie (OM) nam geen genoegen met vrijspraken en stapte naar de Hoge Raad.

Feitenoverzicht rookverbod

2009

6 januari:

Het OM kondigt de eerste ‘rookzaak’ aan. Na controles van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) blijkt het Groningse café De Kachel het verbod te negeren.

20 februari:

De rechtbank legt De Kachel een boete van 1200 euro op. De eigenaars gaan in hoger beroep.

6 maart:

Het OM daagt café Victoria in Breda voor de rechter, ook wegens het negeren van het rookverbod.

3 april:

De rechtbank in Breda vindt dat de wettelijke regeling cafés met en zonder personeel ongelijk behandelt. Ook stelt de rechtbank dat eenmanszaken in de praktijk onevenredig hard worden getroffen. Het OM gaat in hoger beroep.

12 mei:

Het gerechtshof in Den Bosch bepaalt in hoger beroep tegen café Victoria dat het rookverbod voor horecagelegenheden zonder personeel niet goed in de wet staat. Volgens het hof staat de wet geen rookverbod voor horeca zonder personeel toe.

26 juni:

Het OM eist ook voor het hof in Leeuwarden 1200 euro boete en aan maand voorwaardelijke sluiting tegen café De Kachel.

30 juni:

De kleine horecaondernemers kondigen aan een schadeclaim van meer dan 50 miljoen euro tegen de Staat in te dienen als café De Kachel wordt vrijgesproken.

3 juli:

Het hof in Leeuwarden spreekt het Groningse café vrij van overtreding van het rookverbod. Dit maakt de weg vrij voor de schadeclaim van de kleine horecaondernemers tegen de Staat.

11 september:

Het kabinet past het rookverbod aan. Na de vrijspraken van De Kachel en Victoria stopt de VWA tijdelijk met controleren van cafés zonder personeel. Alle kroegen, discotheken en restaurants zijn nu verplicht ervoor te zorgen dat personeel en klant geen last hebben van rook.

2010

5 januari:

De advocaat-generaal bij de Hoge Raad concludeert dat de Tabakswet de minister voldoende ruimte biedt een rookverbod op te leggen.

23 februari:

De Hoge Raad bepaalt dat de Tabakswet ruimte biedt voor een rookverbod voor horecagelegenheden zonder personeel. De asbakken die, nadat controles door de VWA waren opgeschort, op tafel kwamen, moeten er weer af. Het gerechtshof in Arnhem moet opnieuw bekijken of De Kachel en Victoria schuldig zijn aan overtreding van het rookverbod.