artikel

‘Geen groei meer voor horeca

Horeca

Horecabedrijven moeten blij zijn als ze volgend jaar hun kosten kunnen dekken. De groei is er duidelijk uit voor de hotels, restaurants en café’s. Veel bedrijven in de sector boeken dit jaar voor het eerst sinds jaren een negatief resultaat.

’Wie nu nog spreekt van een dipje in de economie houdt zich bezig met sprookjes voor de publieke tribune’, zo zei voorzitter J. Geenemans van Koninklijke Horeca Nederland dinsdag in Maastricht op het jaarcongres van het verbond. De kosten moeten dan ook snel omlaag, vindt hij.

Net als andere werkgevers wijst hij daarvoor naar de werknemersorganisaties, die volgens hem te hoge lonen eisen, en naar het kabinet. De regering zou bijvoorbeeld de reserves uit de sociale fondsen naar de werkgevers terug moeten laten vloeien.

Geenemans waarschuwde ook dat de invoering van de euro zal doorwerken in de economie. Vlak na de introductie van de nieuwe munt zal de consument weinig geld uitgeven, voorspelt hij. ‘Hij is immers zijn referentiekader kwijt.’ Vooral in de horeca en de detailhandel zal minder worden besteed, meent de horecavoorzitter. ‘Want daar moet de klant zelf afrekenen en meerekenen.’

Reageer op dit artikel