artikel

Gegratineerde mosselen met tomatensaus

Horeca

amuse Ingrediënten voor 8 personen:tomatensaus: 2 eetlepels olijfolie 2 teentjes knoflook 1 eetlepel (gedroogde) marjolein 400 g tomatenblokjes, blik voor de mosselen: 2 kilo jumbo-mosselen 3 eetlepels olijfolie 1 ui, gesnipperd 3 stengels bleekselderij, fijngesneden 3 bospenen, geschrapt en in kleine blokjes 2 teentjes knoflook 1 dl droge witte wijn 8 sneetjes oud witbrood zout […]

amuse
Ingrediënten voor 8 personen:
tomatensaus:

 • 2 eetlepels olijfolie
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 eetlepel (gedroogde) marjolein
 • 400 g tomatenblokjes, blik

voor de mosselen:

 • 2 kilo jumbo-mosselen
 • 3 eetlepels olijfolie
 • 1 ui, gesnipperd
 • 3 stengels bleekselderij, fijngesneden
 • 3 bospenen, geschrapt en in kleine blokjes
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 dl droge witte wijn
 • 8 sneetjes oud witbrood
 • zout en versgemalen peper

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180 °C. Verhit in een steelpan met dikke bodem de olie, fruit hierin de knoflook en marjolein ongeveer 2 minuten. Schenk de tomatenblokjes erbij en voeg naar smaak zout en peper toe. Laat de saus ongeveer 20 minuten op een laag vuur (zonder deksel) zacht koken tot er een dikke tomatensaus is ontstaan; roer de saus zo nu en dan door.

Spoel de mosselen goed onder koud stromend water; verwijder kapotte exemplaren. Verhit in een grote pan met dikke bodem 1 eetlepel olie en fruit de ui, bleekselderij en wortel ongeveer 5 minuten. Pers dan de knoflook boven de pan uit. Schep de mosselen door het groentemengsel en schenk de wijn erbij.

Kook de mosselen op een hoog vuur met een deksel op de pan in 6-8 minuten gaar, tot alle schelpen geopend zijn. Schud de mosselen tussentijds voorzichtig enkele malen met het deksel op de pan om. Schep de mosselen op een groot bord en laat ze afkoelen.

Snijd de korsten van het brood af. Maal het brood in de keukenmachine tot kruimels. Strooi de kruimels op een bakplaat en sprenkel er 2 eetlepels olie over. Schuif de bakplaat in de oven en rooster het broodkruim in 10-15 minuten goudbruin.

Haal de mosselen uit de schelp. Breek de schelp in tweeën en leg de mossel terug in een van de schelphelften. Schep op elke mossel een beetje tomatensaus. Strooi het geroosterde broodkruim erover. Leg de mosselen weer op de bakplaat en zet ze 5 minuten in de oven tot ze warm zijn. Serveer de mosselen op een mooi groot wit bord of platte schaal.

wijntip:
De tomaat en de mosselen vragen om een droge wijn van de Sauvignon Blanc druif. Een lekkere Sancerre van een goed huis past uitstekend bij dit hapje maar probeer ook eens de wat minder bekende Touraine Sauvignon uit dezelfde streek.

Reageer op dit artikel