artikel

Gekruide gehaktballetjes met Chouffe Bok 6666

Horeca

Ingrediënten voor vier personen:
250 gram rundergehakt
250 gram varkensgehakt
twee beschuiten
een ei
twee theelepels korianderpoeder
een eetlepel (zoete) Chilipoeder
een ui
twee eetlepels fijn gehakte bladselderij
twee tenen fijn gehakte knoflook
twee eetlepels tomatenpuree
vier eetlepels zonnebloemolie
2 dl Chouffe Bok 6666 (fles van 75 cl)
1 dl runderbouillon
peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:
Het gehakt mengen met de fijn gehakte ui, ei, beschuiten, korianderpoeder, Chilipoeder, fijn gehakte knoflook en bladselderij. Alle ingrediënten goed mengen en vervolgens gelijkmatige balletjes vormen. De zonnebloemolie verhitten in een braadpan en hierin de balletjes aanbraden, tot ze goudbruin van kleur zijn. Af en toe omkeren. Hittebron verlagen, tomatenpuree, bouillon, 1/3 van het bier erbij doen en in ruim dertig minuten gaar stoven. Tien minuten voor het einde van de stooftijd de rest van het bier toevoegen.

Na de stooftijd de saus zo kort mogelijk wat inkoken. Peper en zout naar smaak toevoegen. Gehaktballetjes en saus verdelen over voorverwarmde borden en serveren met droog gekookte witte rijst of aardappelkroketjes en in boter gestoofde dunne sperziebonen of broccoliroosjes. Drink hierbij een goed gekoeld glas Chouffe Bok 6666 van Brasserie d’Achouffe in de Belgische Ardennen.