artikel

Gerard Kerkhoff maakt kans op Koninklijke Horeca Award

Horeca

Gerard Kerkhoff, de 37-jarige directeur-eigenaar van Catering & Partyorganisatie La Vie uit Beuningen is onlangs benoemd tot’Meest markante horecaondernemer van Gelderland 2000’. Door deze onderscheiding maakt hij, samen met tien andere regionale winnaars, kans om op 28 november in het Kurhaus de Koninklijke Horeca Nederland Award 2000 in de wacht te slepen. En dat zou toch een mooie overwinning zijn voor hem én voor de branche.

Gerard Kerkhoff maakt kans op Koninklijke Horeca Award

Gedreven, creatief, perfectionistisch en overtuigd van zijn eigen kunnen. Dat zijn eigenschappen die opvallen aan deze jonge ondernemer. Een man die heel goed weet wat hij wil. En wat hij niet wil! Maar wat maakt Gerard Kerkhoff tot ‘Meest markante horecaondernemer van Gelderland’? Volgens het juryrapport is hij: ‘Een warm pleitbezorger van een professionele, gezonde bedrijfstak horeca en is hij een innovatie ondernemer. Hij heeft kwaliteit hoog in zijn vaandel staan. Dat valt niet alleen op bij de diners maar is terug te vinden in de hele organisatie.
Daarnaast is Kerkhoff innovatief en creatief. Zijn serviesgoed bijvoorbeeld is door hemzelf bedacht. Hij ziet zijn bedrijf als een tak van teamsport, waar iedere dag een topprestatie moet worden geleverd.’
Hoe ziet de directeur van La Vie dit zelf? ‘Kijk, ik ben nu zo’n 25 jaar actief in de horeca, gestart op m’n twaalfde als bordenwasser, daarna heb ik de middelbare hotelschool gedaan en toen zo’n tien jaar in restaurants gewerkt. In 1988 ben ik voor mezelf begonnen: een sprong in het diepe. Ik wilde iets doen waarin ik mijn ei kwijt kon. Iets dynamisch. De eerste anderhalf jaar heb ik het heel moeilijk gehad. Maar gelukkig kreeg ik een vast project en toen begon het te lopen.Eerst wilde ik alleen partijen tot 100 personen cateren maar ik ontdekte al snel dat 1000 mensen ook goed te doen is. De meeste tijd zit immers in de voorbereiding en de logistiek.’
Wat is de bedrijfsfilosofie van La Vie? ‘Eerst telt of de opdrachtgever tevreden is, dan of mijn personeel tevreden is en dan pas tellen de bedrijfsresultaten. Ik heb nu 35 mensen in vaste dienst en die bind ik aan het bedrijf door ze goed te betalen, boven CAO, maar ook door ze verantwoordelijkheid te geven. En ze moeten trots kunnen zijn op dit bedrijf. Dat is een van mijn belangrijkste taken: zorgen dat La Vie een goed imago heeft bij opdrachtgevers én in de branche.
Hoe schat hij zijn kansen op het winnen van de Horeca Award 2000 in? ‘Ik denk dat ik wel tot de kanshebbers behoor. Tot de top drie eigenlijk. Ik heb een analyse gemaakt van de andere genomineerden en dan denk ik wel dat ik hoge ogen gooi. Hoewel ik zelf Evert-Jan van der Gun zou kiezen, wat die man bereikt heeft, daar heb ik bewondering voor. Maar ik heb natuurlijk wel stille hoop.. Het zou een prachtige bekroning op mijn werk zijn. Vooral omdat ik met niks ben begonnen; ik heb het allemaal zelf met deze handjes verdiend.’
2000 is rotjaar
Kerkhoff meent dat de partycatering helemaal geen gouden tijden meemaakt, ‘De rendementen staan zwaar onder druk terwijl de kosten stijgen. Opdrachtgevers spelen cateraars tegen elkaar uit om de goedkoopste offerte te krijgen. Degene die opdracht krijgt, maakt daar vaak nauwelijks of geen winst op. Bovendien hebben we allemaal een slecht eerste halfjaar achter de rug. Door de verwachte millenniumbug, de late feestdagen en vakanties en de EK voetbal was er op partygebied minder te beleven. Iedereen speelt kiekeboe, roept dat het goed gaat maar feitelijk hebben we allemaal sores. Ik vind de oprichting van een vereniging van partycateraars dan ook een goede zaak. Het is heel belangrijk om een open discussie aan te gaan over allerlei wettelijk regelingen, met de overheid in gesprek te komen. Maar ook om het kaf van het koren te scheiden. De branche moet professioneler worden en dat vind ik wel een investering waard.’

Reageer op dit artikel