artikel

Groot Culinair Croquetten Kookboek

Horeca

Groot Culinair Croquetten Kookboek

Groot Culinair Croquetten Kookboek

Het eerste kookboek dat geheel gewijd is aan de kroket. Of liever: de croquet. Het bevat zo’n 80 recepten, van de klassiekers tot culinaire hoogstandjes van Edwin Kats.

176 pagina’s, gebonden, 26 x 26 cm, geheel in kleur

Prijs : € 29,90

Bestellen>>>

Wat is er Nederlandser dan de kroket? Dat kan niet veel zijn. Jaarlijks worden er in Nederland meer dan 350 miljoen kroketten gegeten.

Tot nu toe was de kroket uit culinair oogpunt gezien een verwaarloosd product: we kennen de kroket vooral als “snelle hap” en een speciaal kookboek was er al helemaal niet.

Daar is verandering in gekomen. Het Groot Culinair Croquetten Kookboek is verschenen! Het Groot Culinair Croquetten Kookboek is geschreven door Edwin Kats, Chefkok van La Rive, het restaurant van het befaamde Amstel Hotel in Amsterdam.

Het Groot Culinair Croquetten Kookboek is het eerste kookboek dat geheel gewijd is aan de kroket. Of liever: de croquet. Het bevat zo’n 80 recepten, van de klassiekers tot culinaire hoogstandjes van Edwin Kats. Zo beschreven, dat iedereen ze thuis kan maken, in verschillende vormen (dus ook als bitterbal!) en met diverse paneerlagen. De foto’s in het boek zijn van Chris van Koeverden. Nelleke Launspach voerde de culinaire redactie.

Het is geen toeval dat juist Edwin Kats de schrijver is van Het Groot Culinair Croquetten Kookboek. Edwin Kats heeft iets met de kroket: “mijn liefde voor de kroket gaat ver terug, en het verheugt me dat kroketten en bitterballetjes steeds vaker, bijvoorbeeld in de vorm van amuses, ook in de betere restaurants verschijnen. Zo heb ikzelf de kroket met kabeljauw, aardappel, oesters, jonge prei en kaviaar al acht jaar op de kaart staan, eerst bij Vermeer en nu bij La Rive. Er zijn zelfs gasten die speciaal hiervoor komen en vragen naar “het kroketje van Edje”. Deze voorliefde heeft dus nu geresulteerd in “Het Groot Culinair Croquetten Kookboek”, het allereerste “standaardwerk” ter wereld over de kroket.

De nu zo typisch Nederlandse kroket is trouwens Frans van origine. François René de La Varenne, de kok van Lodewijk de Veertiende, geldt als de uitvinder. Het woord “kroket” komt ook van het Franse “croquer”, dat “knabbelen” betekent.

Tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw werden in vele Nederlandse gezinnen thuis kroketten gemaakt. Die traditie is -helaas- verdwenen.

Edwin Kats hoopt dat Het Groot Culinair Croquetten Kookboek hier verandering in brengt.

De recepten zijn zo geschreven, dat iedereen ze thuis gemakkelijk kan maken. Edwin Kats: “zelf kroketten maken hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Ik hoop dat dit boek mensen helpt dat weer te ontdekken. En dat een zelfgemaakt kroketje of bitterballetje een aardige manier is om thuis je gasten te verrassen.”

Tegelijkertijd verschijnt ook Het Basis Kroketten Kookboek. Dit boek bevat alle noodzakelijk informatie en uiteraard de klassiekers en een beperkt aantal culinaire recepten. Voor meer informatie: Klik hier!