artikel

Groot fraudeonderzoek naar Groningse horecamagnaat

Horeca

Het GAK heeft een grootscheeps onderzoek ingesteld naar vermeende fraude in meer dan zestig horecazaken die worden geleid door pachters van de Groningse horecamagnaat Sjoerd Kooistra. Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van het Openbaar Ministerie.

Het grote discussiepunt in het onderzoek is of fooien tot het belastbaar inkomen van de werknemers behoren of niet. ‘Volgens een besluit van de Hoge Raad, begin dit jaar, is dat niet het geval, aldus raadsman mr. W. de Haan, die namens de pachters spreekt. ‘De belastingdienst ziet geen problemen, maar het GAK wil zich er niet bij neerleggen’. Het raadsbesluit betrof een zaak tegen hotel New York in Rotterdam.

De bedrijven van Kooistra hebben zeker in Groningen voornamelijk studenten in dienst voor tien tot veertien uur per week. De jongeren blijven met hun inkomens onder de belastingvrije voet van een kleine 9000 gulden steken, zodat de werkgever in kwestie geen premies of verzekeringsgeld hoeft af te dragen. Wanneer de fooien in het loon meegerekend worden, zou dit wel het geval zijn. Het totaalbedrag aan naheffingen zou in de miljoenen kunnen lopen.

Het GAK hoort op dit moment tientallen werknemers over hun arbeidsverleden bij Kooistra. De komende maanden moeten de exploitanten zich voor de rechtbank verantwoorden over hun boekhouding. Er staan boetes van enkele tonnen op het spel. Ook gevangenisstraffen zijn mogelijk. Het GAK doet geen specifieke mededelingen over de zaak. Het betreft een controleonderzoek zoals we dat wel vaker verrichten, is alles dat een woordvoerder kwijt wil. Het Openbaar Ministerie erkent slechts dat het een onderzoek naar Kooistra’s pachters betreft. ‘Wij wachten verder de resultaten van het GAK af voordat we stappen ondernemen.

De 50-jarige Kooistra is eigenaar van 72 cafés, restaurants en snackbars, gezamenlijk goed voor een omzet van 150 miljoen gulden per jaar. De helft van zijn bezit bevindt zich in de noordelijke hoofdstad. Verder exploiteert de man horecaondernemingen in Amsterdam en Nijmegen. Binnenkort opent de ondernemer vestigingen in Den Bosch en Tilburg.

Reageer op dit artikel