artikel

Henk Savelberg

Horeca

In de keuken van Henk Savelberg heerst een ontspannen, bijna vriendschappelijke bedrijvigheid. Van zijn reputatie als brombeer is geen spoor te bekennen. Misset Restaurant portretteerde deze 51-jarige chef, en deze week leest u dit portret op Zibb.nl/horeca in de zomerportrettenserie. ‘Ik zal niet achter de kachel sterven, maar ga nog wel een jaar of tien door’.

Henk Savelberg

Henk Savelberg is 29 als hij in Graaf van Hoogveen in Noordwijk zijn eerste Michelinster op zijn buis mag borduren. Dan ontstaat ook een soort fanclub, die nog altijd actief is en in 2000 verantwoordelijk was voor een boek over hun grote idool. Savel was een van de initiatiefnemers van de afsplitsing van de Alliance Gastronomique om verder te gaan met de vriendenclub van Les Patrons Cuisiniers. Het was de echte koks allemaal te commercieel bij de Alliance. ‘Ik heb wel spijt van die toestanden’, zeg hij nu een tikje weemoedig. ‘Veel te veel vijanden gemaakt. Was nergens voor nodig.’

In de tweede helft van de jaren tachtig zet hij met een aantal bewonderaars een bv op waarmee hij eerst Seinpost ( in -85 weer een Michelinster) in Scheveningen en vanaf ’89 Vreugd en Rust exploiteerde (na twee jaar verbouwen) . In 1993 barst die bv. Met een schamele som laat hij zich uitkopen om twee jaar later sterk terug te keren, maar nu helemaal alleen. Hij krijgt opnieuw een ster, ontvangt drie keer achtereen de prestigieuze Wine Spectator Award voor nog altijd fabelachtig mooie wijnkaart en wordt in ’97 tot Meesterkok geslagen.

Hij voedt gearriveerde kooktalenten op: Joop Zwiep, Erik van Loo, Christiaan van der Linden, Pierre Wind. Tegenwoordig is hij eigenaar van het onroerend goed. Voor zakelijke zekerheid en ook met het oog op zijn pensioen, heeft hij aan de overkant van de straat de orangerie omgetoverd tot De Koepel, een eethuis met een duidelijke Nederlandse keuken.

Bekijk hier recepten van Henk Savelberg:
Taartje van kreeft Savelberg
Gebakken coquilles met in vanille en limoen gemarineerde trostomaat en vanilleolie
Wilde grijspootpatrijs in twee serviezen
Gegrilde Noordzeetarbot met verse lintpasta en witte truffel
Pruimentraan met spekkoek, witte chocolade en in armagnac gewelde presidentpruimen

Reageer op dit artikel