artikel

Horeca de Vereeniging terug bij cateraar

Horeca

Sinds drie jaar exploiteert de gemeente Nijmegen het restaurant van concertgebouw De Vereeniging. Vorige week besloten de Raad van Commissarissen en de aandeelhouders om de horeca van de concerttempel toch weer uit te besteden aan een horeca-professional. Een illusie en tonnen armer.

Horeca de Vereeniging terug bij cateraar

Eén van de grootste horecabedrijven van Nijmegen komt weer terug in handen van de horeca. Na jaren verlies draaien heeft de gemeente Nijmegen besloten om de horeca van concerttempel de Vereeniging jaaromzet ruim 4 miljoen uit te besteden aan een cateraar. Hoewel de handtekeningen bij het ter perse gaan van dit nummer van Misset Horeca nog niet waren gezet, wordt de Brabantse cateraar Hutten uit Veghel hoogstwaarschijnlijk de nieuwe exploitant. Daarmee herstelt Nijmegen een blunder van drie jaar geleden.

Tot die tijd verpachtte de gemeente het etablissement aan het Keizer Karelplein aan een particuliere horecaondernemer. ‘Wat een horecaondernemer kan, kunnen wij beter’, bedachten ze toen op het Nijmeegse stadhuis. Het weinig lucratieve contract met de ondernemer werd afgekocht.Sindsdien exploiteert de gemeente zelf het café-restaurant. De horeca bracht zij onder bij de Mensec, de Maatschappij voor Exploitatie Nijmeegse Schouwburg en Concertgebouw. Die zit sindsdien stevig in de rode cijfers. Begin dit jaar struikelde Mensec-directeur Jan Taat vroegtijdig over de tegenvallende cijfers. Nog geen jaar in dienst, moest die in februari alweer het veld ruimen wegens een onverwacht tekort over het jaar 2000 van f 700.000. Taat werd te licht bevonden om het tij te keren.

Onthoofd
Sindsdien is het roer bij Mensec om. Gedelegeerd commissaris Albert Krielen nam de dagelijkse leiding van schouwburg en concertgebouw over en lichtte de organisatie door. Eén van zijn conclusies: de personeelskosten van het horecagedeelte staan in geen enkele verhouding tot de opbrengst. Zo telde het horecagedeelte van De Vereeniging een adjunct-directeur, een hoofd horeca, twee assistent-managers en een chef-kok. Personeelslasten die elk horecabedrijf de das om zouden doen.

Krielen: ‘Er waren many chiefs, no indians.’ Bovendien werden de invalkrachten zo’n 40 man ingehuurd via een uitzendbureau. Makkelijk, maar peperduur. Opvallend op de jaarrekening over 2000 zijn de hoge personeelskosten: ruim 5,5 ton hoger dan begroot. De afgelopen maanden heeft Krielen besteed aan ‘het onthoofden van chefjes’. De Schouwburg en De Vereeniging zullen goedkoper en vooral platter moeten werken.

Kleine jongen
De rest van Krielens tijd ging op aan het zoeken naar een goede cateraar waar hij de complete horeca van schouwburg en concertgebouw aan kan uitbesteden. Want het mag dan een aantrekkelijke gedachte zijn om als cultuurtempel arrangementen van voorstelling en diner aan te bieden, in de praktijk gaan horeca en cultuur lastig samen. ‘Culturele instellingen worden bestuurd door culturele mensen’, weet Krielen. Horeca, da’s andere koek.

Die koek gaat hoogstwaarschijnlijk naar Hutten uit Veghel, een middelgrote cateraar met zo’n driehonderd medewerkers. Krielen zegt bewust te hebben gekozen voor een middelgrote speler. ‘Ik wilde een cateraar waar wij ook wat in te brengen hebben. Bij Maison de Boer of een andere grote ben ik een kleine jongen.’ Hutten, cateraar van het jaar 2000, verzorgt onder meer de catering van Slot Loevestein, De Brabanthallen en het Autotron in Rosmalen. Krielen verwacht dat de komst van de cateraar meer publiek naar De Vereeniging zal trekken. ‘Wij zijn een cultureel bedrijf, geen horecabedrijf. Het verkopen van feesten en partijen vinden onze mensen ‘bah’.

Reageer op dit artikel