artikel

Hoteldynamiek

Horeca

De hotellerie laat zien dat ze de crisis achter zich laat. Hoewel het nog niet echt blijkt uit de wekelijkse omzetcijfers van het bedrijfschap Horeca & Catering, blaakt de sector van zelfvertrouwen.

Hoteldynamiek

En niet alleen omzetmatig. Ook met de aardbol heeft de hotelsector het goed voor. De redactie van Misset Horeca ontvangt bijna dagelijks persberichten van hotels die een (internationaal) milieukeurmerk of duurzaamheidcertificcat hebben mogen ontvangen.

De grote internationale ketens doen ook regelmatig van zich spreken, en meestal omdat ze overname- of investeringsplannen werelkundig maken. Zo gaat Accor door met het openen van nieuwe ibis-hotels en wil Starwood in 2011 weer zo’n zeventig tot tachtig nieuwe hotels openen, ditmaal in het middenklassesegment.

Ook in Nederland gaat de geldkraan open. Apollo Hotels & resorts is al enige tijd actief op het overnamefront. Hetzelfde geldt voor de Fletcher Hotel Group, die steeds matig tot slecht renderende hotels overneemt en deze flink aanpakt.

Beide groepen denken hiermee klaar te zijn voor een nieuwe periode van hoogconjunctuur.

De laatste tijd komen echter ook forse investeringsplannen in het nieuws. van der Valk gaat uitbreiden in Heerlen en nieuw bouwen in Hoorn. Eigenlijk is Van der Valk nooit opgehouden met investeren in het portfolio en daarmee oogst het concern bewondering, ook van mij.

Recentelijk kwamen de renovatie-en uitbreidingsplannen van Park Plaza Hotels in de pers. Zij gaan de komende jaren maar liefst € 25 miljoen investeren in de Nederlandse portfolio, waarbij zowel nieuwbouw als renovaties van bestaande hotels de revue passeren.

Een double dip in de economische scenario’s is aan de hotelsector in ider geval dus niet besteed. Sterker nog, de focus ligt voor een deel op het verwennen van duurbetaalde zakenman, die het geld weer laat rollen. Wat te denken van het nieuwe restaurant Serre van het Okura-hotel Amsterdam.

En als het dan toch goed gaat, komt de overtreffende trap uiteraard om de hoek kijken: een vijfsterrenhotel dat moet worden gebouwd op een kunstmatig eiland voor de Zeeuwse kust. Hoewel de geschiedenis van vijfsterrenhotels in Zeeland geen gelukkig verhaal is, zijn er mensen die blijven dromen.

Benieuwd of deze droom realiteit wordt of uit elkaar spat.

Tel.: (0314) 34 97 21

geert.van.den. bosch@reedbusiness.nl

Reageer op dit artikel