artikel

Iens Index tegenhanger voor omstreden Lekker

Horeca

Jon Sistermans en Mandy De Jong van restaurant Mariënhof in Amersfoort willen met hun Lekker Beest-vrienden gaan brainstormen over de restaurantgids Iens Independent Index. Het tweetal ziet de gids als een volwaardige tegenhanger van de in restaurantkringen veel bekritiseerde gids Lekker.

Iens Index tegenhanger voor omstreden Lekker

Iens Indepent Index bestaat in gedrukte vorm op dit moment alleen voor de stad Amsterdam. Sistermans en De Jong willen een Iens voor de complete Nederlandse restaurantwereld en moedigen restaurateurs aan daar aan mee te werken.
Er is het Amersfoortse koksduo veel aan gelegen dat het idee verder wordt uitgewerkt. De editie 2001 van de restaurantgids Lekker, eind vorig jaar verschenen, bezorgde hen een behoorlijke knauw. Het tweetal vond de wijze waarop de Lekker-redactie Mariënhof – en in het bijzonder Sistermans en De Jong – bekritiseerde meer dan onbeschoft. De commotie die daarop ontstond leidde ertoe dat de redactie beterschap beloofde.

Volledig
De actiegroep ‘Lekker Beest 2001 tegen Lekker 2001’ (na het incident door Sistermans en De Jong in het leven geroepen) wacht de nieuwe koers van Lekker niet af. De ster die Michelin in januari aan de rotisserie van Mariënhof toekende, bevestigde voor het tweetal het absolute falen van Lekker.
Enthousiasme is er daarentegen over Iens Indepent Index, een uitgave van Iens Boswijk uit Amsterdam. De initiatiefnemers van Lekker Beest 2001 schrijven in een brief aan hun collega’s: ‘Iens Indepent Index staat voor volledigheid, betrouwbaarheid en onafhankelijkheid… Zeer de moeite waard om onder de aandacht te brengen. De gidsen worden jaarlijks herschreven en bijgehouden.’
De Amsterdamse Iens geeft een beschijving van 900 restaurants. De zaken zijn vervolgens op verschillende manieren geïndexeerd. Gebruikers kunnen zoeken op onder meer de volgende trefwoorden: soort keuken, prijs, buiten eten, entertainment, gayscene-groepen, gsm verboden, afhalen, open na 23 uur, kindvriendelijk, klassieker, parkeermogelijkheden en airconditioning.

Geur
Hoewel de Lekker Beest-initiefnemers erg enthousiast zijn over Iens, zijn er ook andere geluiden. Kortgeleden meldde Jos Weijers van restaurant Ingang B in Amsterdam zich bij de redactie van Misset Horeca met zijn gidservaringen. In de editie van 2000 werd zijn zaak weliswaar als knus en gezellig beschreven, maar er stond ook: ‘bij thuiskomst blijkt aan de geur van je kleding dat afzuiging niet werkte.’
Weijers investeerde daarop 30.000 gulden in luchtverversingapparatuur. Ook de opmerking: ‘kan beperkt gegeten worden’, nam hij ter harte en hij vernieuwde het menu. Maar wie schetst zijn verbazing? In de Iens Indepent Index 2001 staat dezelfde recensie: de geur van het eten zit nog steeds in de kleding van de recensent en in het café wordt nog steeds beperkt gegeten. Iens is de restauranthouder intussen tegemoetgekomen door de informatie over het bedrijf op de website (www.iens.nl) aan te passen. Sistermans en De Jong wijzen in hun brief aan de collega’s op het belang om veranderingen tijdig door te geven aan de makers van de gids.

Reageer op dit artikel