artikel

Kabinet voorziet verdere terugval economie

Horeca

Het kabinet heeft zijn prognoses voor de groei van de Nederlandse economie in het komende jaar verlaagd, zo blijkt uit een vertrouwelijke brief aan de werknemers- en werkgeversorganisaties. De gevolgen van de aanslagen in de Verenigde Staten doen zich duidelijk voelen.

In de notitie wordt uitgegaan van een economische groei die lager ligt dan de twee procent uit de twee weken geleden gepresenteerde Miljoenennota. Er doen enkele scenario’s de ronde. Een gaat uit van een economische groei van 1,7 procent voor dit jaar en een groeicijfer voor volgend jaar dat lager ligt dan de 1,4 procent die het Internationaal Monetair Fonds hanteert. Ook komen nog ongunstigere modellen aan bod. Daarbij staan groeicijfers van respectievelijk één en 0,5 procent centraal.