artikel

Knoflook

Horeca

Hij is werkelijk een keer of vijf zo groot als de normale knoflook, de olifantenknoflook van Gourmet in Grootebroek. De smaak is milder dat wel, maar hij is makkelijk flinterdun te snijden op de snijmachine en daarom serveert Jonnie Boer hem als chips.

Gourmet in Grootebroek is al drie generaties lang een bedrijf dat met allerlei nieuwe producten aan de weg timmert. Hun stoneleeks en rode en gouden sjalotten hebben veel koks geïnspireerd. Nu is daar de olifantenknoflook bij gekomen. Zoals gezegd, omdat hij zo makkelijk snijdt, is deze knoflookbal heel geschikt voor op de bakplaat of de grill.

Sander van Leeuwen van Gourmet vertelt: “Hij wordt eigenlijk al eeuwen geteeld. Bij ons gaat hij in het voorjaar de grond in om hem eind juni, begin juli te oogsten. Hij is dan ongeveer 500 gram zwaar en we laten hem eerst verder rijpen. Hij is heerlijk voor in de sla en in dressings. Ik vind hem zelf erg lekker als hij gepoft is. De smaak is wat zoeter dan gewone knoflook en je ruikt veel minder uit je mond wanneer je hem gegeten hebt. Jonnie Boer, Ton Fagel en Gert-Jan Hageman werken er al mee. Van Jonnie heb ik een mooi recept gekregen. Hij vindt onze knoflook ook geschikt om rauw te verwerken.

Jonnie Boers olifantenknoflook chips·
Pel de knoflook·
Schaaf hem tot dunne plakjes·
Blancheer ze kort·
Kwast de plakjes in met olijfolie·
Leg ze op bakpapier op de bakplaat en houdt ze onder lichte druk·
Bak ze 2 uur bij 80 graden
De plakjes kunnen ook heel goed gefrituurd worden.

Reageer op dit artikel