artikel

Konijnenpaté met paddestoelen en Hertog Jan Winterbier

Horeca

Ingrediënten voor vier personen:

500 gram konijnenvlees (ontbeend)
250 gram kippenlevers
125 gram doorregen spek
125 gram ontbijtspek, plakjes
2 tenen knoflook, uit de knijper
4 sjalotjes
250 gram gemengde paddestoelen
2 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
2 theelepels gekneusde (witte) peperkorrels
1 ei
50 gram vers, wit broodkruim
1 theelepel gedroogde tijm
halve theelepel gemalen piment
1 flesje Hertog Jan Winterbier (30 cl)
peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:

Eventuele zeentjes uit de kippenlevers verwijderen en fijnhakken. In stukken gesneden konijnenvlees en doorregen spek in een keukenmachine doen, grof malen en in een mengkom doen. Fijngehakte kippenlevers, knoflook uit de knijper, gekneusde peperkorrels, ei,. broodkruim, gedroogde tijm en 2 dl van het bier erbij doen.

Goed roeren, afdekken en dit mengsel 3 tot 4 uur op een koele plaats zetten.

Oven op 180 graden Celsius voorverwarmen. Sjalotjes schillen en in stukjes snijden. Paddestoelen goed borstelen en in stukjes snijden. Olie in een koekenpan goed verwarmen. Sjalotjes en paddestoelen roerbakken en door het mengsel roeren. Met weinig zout op smaak brengen.

Dit mengsel in een rechthoekige aardewerk- of gietijzeren terrine (met deksel) verdelen en met plakjes ontbijtspek afdekken.

De paté ruim 1 uur met de deksel op de terrine in de oven plaatsen en vervolgens nog eens 30 minuten zonder deksel. De paté uit de oven halen en met 4 volle eetlepels van het bier besprenkelen. Goed af laten afkoelen en het liefst de volgende dag in plakken snijden.

Serveren met kleine zoetzure augurkjes (cornichons), zilveruitjes, enkele blaadjes gemengde sla, mangochutney of vossebessencompote (cranberries), boerenbrood en een goed gekoeld glas Hertog Jan Winterbier (keldertemperatuur).