artikel

Landal aast op failliete parken

Horeca

Bungaloworganisatie Landal GreenParks toont serieuze belangstelling voor de exploitatie van drie failliete recreatieparken. Het gaat om It Wiid, Gerner en De Mechelerhof, samen goed voor bijna 500 vakantiehuisjes en -appartementen. De beheers-bv’s van de buitenplaatsen gingen twee weken geleden op de fles. De schulden lopen in de miljoenen

Landal aast op failliete parken

Een groot deel van die schulden, naar schatting enkele miljoenen, betreft niet afgedragen huurpenningen aan de eigenaren van bungalows. Door hen is het faillissement aangevraagd. De eigenaren stellen hun woningen beschikbaar voor verhuur. Van de opbrengst over de afgelopen zes maanden hebben ze tot op heden geen stuiver ontvangen.
Boekingsorganisatie Euroase, die de reserveringen voor de drie parken regelt, zegt nog grote sommen geld te goed te hebben van de exploitatie-bv’s. Volgens een bron binnen de holding waar Euroase onder valt, heeft de boekingscentrale de afgelopen jaren herhaaldelijk uit eigen middelen bijgedragen aan de financiering van het beheer van de parken. ‘Er moest telkens geld bij om de voortgang niet in gevaar te brengen, maar we zagen er niets van terug.’ Toen duidelijk werd dat het geld in feite in een bodemloze put terechtkwam, is Euroase gestopt met betalen. ‘Je moet het achterhouden van de betalingen zien als een verrekening.’
Ondanks het faillissement draaien de parken – It Wiid in het Friese Eernewoude, Gerner bij Dalfsen in Overijssel en De Mechelerhof in het Limburgse Mechelen – gewoon door. Dat gebeurt met steun van Euroase. ‘De zaak sluiten zou voor geen van de partijen goed zijn. Als je dichtgaat, daalt de verkoopwaarde en dat is het laatste wat we willen’, zegt de Zwolse advocaat Meulenberg, die als curator het faillissement tot een goed einde moet zien te brengen.

Landal
Meulenberg onderhandelt met potentiële kandidaten om de exploitatie voort te zetten. Namen wil hij in dit stadium niet noemen. ‘We staan open voor elke serieuze belangstellende.’ Curator Meulenberg bevestigt noch ontkent of er wordt gepraat met Landal GreenParks. Commercieel directeur Bas Hoogland van Landal verklaart tegenover Misset Horeca desgevraagd ‘interesse’ te hebben. Hij wil niet zeggen of er al contacten zijn. ‘De parken passen gezien hun schitterende ligging prima bij onze uitstraling.’
Er is nog iets dat Landal tot een serieuze kandidaat maakt. De bungaloworganisatie heeft laten zien dat het noodlijdende parken met succes uit het dal kan trekken. Zo groeide de bezetting van het Zeeuwse park Port Greve na de overname vorig jaar in zeven maanden met 30 procent, zo maakte de organisatie onlangs bekend.
Overname van It Wiid, Gerner en De Mechelerhof is volgens curator Meulenberg een niet al te ingewikkelde operatie. Er is personeel, het park is nog betrekkelijk nieuw en alle voorzieningen, inclusief horeca, zijn aanwezig. ‘Het is vrij eenvoudig om erin te stappen. Het mag duidelijk zijn dat daar wel een prijskaartje aan hangt.’ Hoeveel de overname van de exploitatie van de drie parken moet opleveren, kan de curator niet zeggen. ‘Mijn taak is zo goed mogelijk te verkopen, zodat er zoveel mogelijk overblijft voor de schuldeisers.’
Volgens Meulenberg is het hoogst onzeker of de huiseigenaren nog iets van de achterstallige huur terugzien. Er zijn meer schuldeisers, onder meer de fiscus en het GAK, en die mogen bij een faillissementsverkoop in de regel als eerste aanspraak maken op de opbrengst. Overige partijen, zoals verhuurders en leverancier, komen pas daarna aan de beurt.
De 300 man personeel in de drie parken blijven vooralsnog gewoon doorwerken en krijgen ook hun salaris uitbetaald.

Reageer op dit artikel