artikel

Les Hollandais

Horeca

Ze heeft haar handen vol aan een grote en moeilijke klus, het Le Méridien Montparnasse (953 kamers, 2000 conferentiefaciliteiten, 500 personeelsleden en 80 procent bezetting) klaarstomen voor de 35-urige werkweek.

Les Hollandais

Verplicht is het nog niet, maar de vakbonden dringen er wel op aan en Le Méridien Montparnasse wil de zaak geregeld hebben voor het wettelijk verplicht is.
De werknemers in het hotel werken nu nog 39 uur per week. Invoering van de 35-urige werkweek betekent het aanstellen van 40 extra personeelsleden. Een flinke investering waar geen extra rendement tegenover staat. Organisatorisch zijn de consequenties gigantisch, weet Claudia Pronk. Er is weinig fantasie voor nodig om te begrijpen dat een kamermeisje in 35 uur minder ‘bedden doet’ dan in 39 uur.
Pronk (32) is sinds begin dit jaar adjunct-directeur van Le Méridien Montparnasse in Parijs. Directrice générale adjointe, heet het officieel. Ze kwam van het kleinere Le Méridien Parkhotel Frankfurt (296 kamers), waar ze dezelfde functie had. Pronk, die de hotelschool Den Haag deed, werkte na haar studie in het Cumberland Hotel in Londen, Le Méridien Grand-Hotel in Nürnberg, Amstel Intercontinental Hotel en het Le Méridien Apollo Hotel in Amsterdam.
De overstap van Frankfurt naar Parijs was ingrijpend. Niet alleen omdat het hotel zoveel groter is, maar omdat ze vrouw is en uit Duitsland kwam. ‘Je ziet in Frankrijk nauwelijks vrouwen in deze functie. Er zijn legio vrouwen sales manager of hoofd van de front office, maar dan houdt het wel zo’n beetje op.’

Nederlands praten
Pronk lijkt inmiddels gesetteld in Parijs, maar is wel blij ‘dat ik even Nederlands kan praten’. Ze moet oppassen in zo’n groot hotel niet helemaal in beslag te worden genomen door de meetings. Ze staat erop ’s ochtends haar ronde door het hotel te doen, om contact met de werkvloer te houden.
Claudia Pronk denkt 2,5 jaar in het Le Méridien Montparnasse te blijven. De functie is voor haar de springplank naar het general managerschap, al past ze voor een klein hotelletje in de provincie. General manager van een businesshotel in een dynamische omgeving, is haar streven.
De verwachte overname van de Le Méridien-hotels die half april z’n beslag moet krijgen, bezorgt haar geen slapeloze nachten. ‘Het roept vragen op als: blijft de naam Le Méridien bestaan?; houden we hier een deel van het hoofdkantoor? Verder is het hier gewoon business as usual.’ Ook de voorgenomen renovaties gaan gewoon door. Het hotel krijgt nieuwe snellere liften zodat gasten op piektijden minder lang moeten wachten en de ontbijten op tijd op de kamers arriveren.

Renaissance doet kamers in weekend voor habbekrats weg
General manager Michiel Laterveer (28) van Renaissance Hotel La Défense trommelt per mobiel zijn compaan Johan Kamerbeek (48) op. Kamerbeek, al sinds 1985 permanent in Parijs, is general manager van Courtyard (by Marriott) Paris Neuilly. Kamerbeek opende vijf jaar geleden het Renaissance Hotel (ook van Marriott), was er general manager en droeg zijn taak over aan Kamerbeek toen hij voor Mariott Courtyard opende.
Laterveer werkte eerder vier jaar voor Mariott in Nashville, Tenessee.
De ligging van het Renaissance hotel (vier sterren) is indrukwekkend tussen de glazen skyscrapers van La Défense, vlak achter de Grande Arche. Het Renaissance concurreert op La Défense met vestigingen van Novotel, Sofitel en Mercure. De hotels profiteren van de overflow van Parijs en hun gunstige ligging ten opzichte van het Palais du Congres.
Renaissance is wat de revpar betreft inmiddels directe concurrent Sofitel voorbijgestreefd, meldt Laterveer met gepaste trots.
Renaissance kent geen rackrate, zegt Laterveer. De kamers gaan weg tegen corporate rate. De gm vindt dat wel zo eerlijk naar de markt toe. In het Renaissance moet je volgens hem niet afdingen, zoals bij Sofitel.
De gemiddelde doordeweekse kamerprijs bij Renaissance is 250 euro. In het weekend, als la Défense zakelijk totaal is uitgestorven, gaat dezelfde kamer voor 92 euro weg. En dat moet volgens Laterveer toeristen aanspreken: ‘Voor die prijs overnachten in viersterrenluxe en toch vlak bij de stad.’

Johan Kamerbeek: ‘Frankrijk: niks mag, alles kan’
Johan Kamerbeek, general manager van het Courtyard-hotel Paris-Neuilly, is al sinds 1978 weg uit Nederland. Hij werkt en woont sinds 1985 in Frankrijk. ‘Frankrijk is een leuk land. Niks mag, alles kan. In Nederland wordt voor je gedacht. In Frankrijk proberen ze dat te doen, maar dat lukt niet zo best. Officieel moet je hier net als in Nederland het vuil scheiden. Niemand doet het.’Het was de wens van zijn vader dat hij in de verzekeringswereld zou gaan werken. Kamerbeek junior koos echter voor de hotellerie. ‘Thuis was ik altijd al met drank bezig.’ Na het behalen van zijn HEAO-papieren en schriftelijke horeca-diploma’s kon hij aan de slag als f&b-trainee bij het Holiday Inn in het Belgische Gent. ‘Via een kennis. In Nederland wilde niemand mij hebben.’Sindsdien omzwerft Kamerbeek de hotelwereld. Van de ene managementpositie naar de andere. Hij wisselde loonlijst kortstondig in voor een eigen consultancybedrijf, CR-Partners, dat hotels beoordeelde en erin handelde.
Zo kwam hij terecht bij het Renaissancehotel in La Défense. Kamerbeek verkocht het in aanbouw zijnde hotel van de Franse hotelketen Libertel aan Marriott. ‘Maar die hadden zo’n haast met de opening dat ze mij ervoor vroegen.’
Kamerbeek maakte zijn rentree in het hotelmanagement. Eerst als general manager van het Renaissance. Vervolgens opende hij voor Marriott het eerste Parijse Courtyard in Neuilly. ‘Het Renaissance is viersterren plus, het Courtyard viersterren min, zeg maar tussen Sofitel en Novotel.’
De Parijse hotellerie maakt volgens Kamerbeek gouden tijden door. ‘Vorig jaar, het tweede jaar van het Courtyard, hadden we een bezettinggraad van 86,5 procent. Dat is heel hoog.’Kamerbeek zal naar verwachting binnen afzienbare tijd Courtyard Neuilly verlaten om Courtyard Charles de Gaulle (300 kamers, 1200 vierkante meter zalen) te openen. De laatste is nu in aanbouw.

Laura
Na een paar weken alleen maar kamers te hebben schoongemaakt, gepromoveerd tot gouvernante. Laura Olsthoorn (19), stagiaire van de Hoge Hotelschool Den Haag in het Renaissance Hotel la Défense. Moet na deze stage van 19 weken nog jaar naar school. Parijs bevalt uitstekend, de sfeer in het hotel is uitstekend en het Frans spreken gaat haar goed af. Ze wilde op haar derde al banketbakker worden. Deed VWO en ging daarna naar de hotelschool. Haar droom is een eigen (familie)hotel.

Deirdre, Leonie en Jeroen
Ontmoet op hun welverdiende vrije avond in café Klein Holland in de Marais (vlnr) Deirdre van der Valk (22), Leonie Selst (23) en Jeroen Brakenhoff (21), stagiaires van het hoger Hotel Onderwijs in Leeuwarden. Deirdre loopt stage in Marriott Champs Elysées, Leonie in Lutétia Concorde en Jeroen in Golden Tulip Bercy Expo. Het is hun laatste stage. Hierna is de studie klaar.Ze hebb
en alle drie een of zelfs meerdere banen aangeboden gekregen in de hotels waar ze werken, maar gaan er geen van drie op in. Deirdre wil elders verder gaan ‘snuffelen’ in de hotellerie. Leonie denkt erover in Nederland te gaan werken en Koen wil in Rotterdam kunst- en cultuurmanagement gaan studeren.

Lisanne
Lisanne Elderhorst (20) studeert aan de Hoge Hotelschool Den Haag en loopt stage in het Renaissance Hotel La Défense. Is nog maar een paar weken in Parijs, maar voelt er zich al goed thuis. Ze denkt op termijn aan een baan in het human resource management.

Reageer op dit artikel