artikel

Limoncello

Horeca

In Italië komt het bij feestelijke gelegenheden geheid op tafel, maar ook in Nederland wint het Italiaanse digestief aan populariteit. Limoncello, de citroendrank uit het zuiden van Italië die je ijskoud moet drinken. Limoncello is een citroenlikeur met een friszoete smaak. Italiaanse digestieven als Amaretto, Grappa en Gianduia Crema kent bijna iedereen. Maar het Italiaanse assortiment appetizers en digestieven is veel groter. Zo wordt in Zuid-Italië, in de omgeving van Napels, de maaltijd vaak afgesloten met een glaasje Limoncello. Veel Italiaanse bartenders gebruiken deze likeur in hun cocktails.

Limoncello

Limoncello is een citroenlikeur met een friszoete smaak. Italiaanse digestieven als Amaretto, Grappa en Gianduia Crema kent bijna iedereen. Maar het Italiaanse assortiment appetizers en digestieven is veel groter. Zo wordt in Zuid-Italië, in de omgeving van Napels, de maaltijd vaak afgesloten met een glaasje Limoncello. Veel Italiaanse bartenders gebruiken deze likeur in hun cocktails.

Citroen is het belangrijkste ingrediënt van Limoncello. De allerbeste citroenen komen van het eiland Capri en de Amalfikust. Ook Sicilië levert citroenen die uitermate geschikt zijn voor het maken van Limoncello.

Voor het maken van de drank is alleen de schil nodig, en dan ook nog alleen het buitenste gele laagje. De schilletjes van ongeveer twaalf citroenen laat men twee dagen trekken in een liter zuivere alcohol. Vervolgens wordt er suikersiroop toegevoegd en laat men het desgewenst nog enkele weken trekken. Als laatste wordt de likeur gezeefd of gefilterd.Zet Limoncello bij voorkeur in de diepvries, want het moet ijs- en ijskoud gedronken worden.Een heerlijke cocktail met Limoncello is de Metropolitan Fizz.

Ingrediënten•
20 ml Bombay Sapphire Gin•
20 ml Limoncello•
20 ml Midori•
20 ml citroensap•
3 dashes (druppels) Blue Curaçao•
1 splash (scheutje) Bitter Lemon

Bereiding
Giet alle ingrediënten, behalve de Bitter Lemon, in een met ijsblokjes gevulde shaker. Shake ‘sharply’, strain de mix in een ‘fancy’ cocktailglas en voeg een scheutje Bitter Lemon toe. Doet u de Metropolitan Fizz met twee balletjes citroen-ijs in een blender dan krijgt u een Metropolitan Shadow, een heerlijke after-dinner.

Reageer op dit artikel