artikel

Mariënhof à la carte gesloten

Horeca

Het à la carte-restaurant Mariënhof in Amersfoort, het domein van topkok Jon Sistermans, is door nieuwe eigenaar Van den Tweel Horecagroep, gesloten. Van den Tweel wil het luxe restaurant (één Michelin-ster) alleen nog incidenteel voor groepen opendoen en zich vooral gaan concentreren op de Rôtisserie van Mariënhof die eveneens een Michelin-ster heeft. Sistermans beraadt zich momenteel op de ontstane situatie, Rôtisserie-collega Mandy de Jong zit ziek thuis.

Mariënhof à la carte gesloten

Onmiddellijk na de overname van het complex Mariënhof maakte Gerard van den Tweel (directeur van Konst Exploitatie Maatschappij) tijdens een interview in Misset Horeca al duidelijk dat het roer in het voormalige klooster om moest. ‘Meneer Sistermans kan al heel goed koken, we gaan hem nu ook leren goed te managen’, zei hij. Het à la carte-restaurant zou al jaren met verlies draaien. Directeur Operations van Van den Tweel Horecagroep Mike Spetter heeft inmiddels een plan van aanpak gepresenteerd aan Sistermans en zijn team. Dat plan behelst onder meer sluiten van het à la carte-restaurant. De ruimte zal met ingang van volgend jaar uitsluitend nog worden gebruikt voor ‘exclusieve reserveringen’. Spetter wil het accent gaan leggen op de Rôtisserie. Die zal voortaan van maandag tot en met zaterdag (een dag meer dan voorheen) open zijn voor lunch en diner. Mariënhof breidt uit met een traiteur. ‘Waar je een halve kreeft en een dozijn oesters kan eten’, aldus Spetter.

Tweede echelon
Voor Jon Sistermans, sinds de opening van Mariënhof acht jaar geleden chef d’équipe, is de nieuwe aanpak een kwestie van slikken of stikken. Naar zijn smaak wil Van den Tweel er een ander bedrijf van maken, een van ‘het tweede echelon’. Hij beraadt zich op de situatie en zegt in onderhandeling te zijn met de nieuwe eigenaar van Mariënhof, over hoe nu verder te gaan. Geruchten dat hij definitief van het Mariënhoftoneel is verdwenen, spreekt hij tegen. Hetzelfde geldt voor geruchten dat Sistermans en De Jong elders voor zichzelf zouden willen beginnen. Sistermans (‘Mijn God, wie lekt er?’) geeft niettemin toe niet zo lang geleden een kijkje te hebben genomen in het leegstaande Klein Paardenburg in Ouderkerk aan de Amstel. ‘Maar ik kom wel vaker ergens. Er zijn veel bedrijven die mij benaderen met de vraag of ik iets voor ze kan betekenen.’

Emotie
Sistermans staat in dubio, maar zegt het bedrijf ‘waar zoveel emotie ligt’ niet zomaar te kunnen verlaten. Bovendien heeft hij zijn verantwoordelijkheid naar het personeel, zegt hij: ‘De kapitein verlaat als laatste het schip.’ Toch is hij uitgesproken mild over de nieuwe eigenaar van Mariënhof die ongetwijfeld ‘de beste bedoelingen’ heeft met het complex. Dezelfde mate van begrip toont ook Mike Spetter die zegt noch Sistermans, noch de Jong kwijt te willen. ‘Hij is een van de beste koks van Nederland, gaat hij weg dan neem ik een andere sterrenkok in zijn plaats aan.’

Het is duidelijk, beide partijen hebben afgesproken de kwestie als gentlemen af te handelen, al rekent Sistermans, mocht hij opstappen, niet op een gouden handdruk: ‘Hahaha, geldt dat tegenwoordig ook voor koks? Dat is toch iets voor burgemeesters?’Intussen runt Sistermans bij afwezigheid van Mandy de Jong de Rôtisserie. Nog lopende à la carte-reserveringen worden ook zoveel mogelijk in de Rôtisserie afgehandeld.De ziekte van De Jong heeft niets te maken met de jongste ontwikkelingen zeggen zowel Sistermans als Spetter. ‘Ze heeft zich het afgelopen jaar helemaal te barsten gewerkt. Ze heeft last van burn-out’, aldus Sistermans.

Reageer op dit artikel