artikel

Museumbrouwerij De Roos

Horeca

Een kort overzicht van deze brouwerij

Adresgegevens
Sint-Sebastiaanstraat 4
5081 ZG Hilvarenbeek
Tel.: (013) 505 50 45
E-mail: deroos@museumbrouwerij.nl
Internet: www.museumbrouwerij.nl

Assortiment
De Roos
Konjel
Rooie Fik
Kerstroos
Bike Tripel

Bijzonderheden
Hilvarenbeek heeft een uniek museum: Museumbrouwerij ‘De Roos’. Het is een museum dat in het najaar van 2001, na een grondige restauratie, heropend werd. In het centrum van het dorp, gelegen aan de boorden van het Vrijthof, kunt u binnenstappen in de enige nog bewaard gebleven, typische en authentieke dorpsbrouwerij uit het midden van de 19e eeuw.

Tal van originele brouwerijgereedschappen en –benodigdheden zijn in dit museum te zien. U krijgt een prachtige indruk van hoe vroeger gebrouwen werd. Zo is er boven in het pand het zinken koelschip te zien, nog in zijn oorspronkelijke vorm. Daar werd het bier gekoeld pal onder de nok van het halfopen dak.

Het museum heeft veel te danken aan de laatste brouwer, H.F. de Leijer, die in het midden van de jaren dertig van de vorige eeuw stopte met brouwen. Er was toen geen markt meer voor ambachtelijk gebrouwen bier. Het pilsener werd populairder. Maar De Leijer gooide niets weg en bewaarde onder meer etiketten en allerlei brouwersbenodigheden boven op zolder. Daardoor is de geschiedenis van brouwerij ‘De Roos’ mooi gedocumenteerd.

Dat het museum met recht ‘levend’ genoemd kan worden komt omdat een enthousiaste brouwgroep, in een nieuw gebouwde moderne brouwerij, diverse bieren brouwt. Stuk voor stuk zijn het prachtige bovengistende bieren die men kan proeven in het nostalgisch ingerichte proeflokaal, op de voormalige moutzolder, van de Museumbrouwerij.

Het museum is in Nederland, maar ook daarbuiten, al een begrip bij de echte bierliefhebbers.Een bezoek aan de Museumbrouwerij is een ROOSachtige belevenis. Thuis kunt u nog nagenieten, als u eigen gebrouwen bier koopt in de museumwinkel. Daarmee steunt u bovendien de instandhouding van dit industriële (Rijks)monument.

Reageer op dit artikel