artikel

Nachtwacht schudt ingedut Amsterdam wakker

Horeca

De Nachtwacht, acht man (m/v) sterk, moet Amsterdam weer als uitgaansstad op de kaart zetten. Nationaal én internationaal. De winnaars van de verkiezing tot nachtburgemeester van Amsterdam benadrukken ze dat ze er, anders dan hun naam doet vermoeden, niet alleen zijn voor de nachthoreca.

Nachtwacht schudt ingedut Amsterdam wakker

GroenLinks Amsterdam schreef de verkiezing uit die vorige week in Paradiso plaatsvond. De bedoeling is dat de nachtburgemeester van de hoofdstad wat meer schwung in het nachtleven brengt.

Het achttal Kim Tuin, Joost van Bellen, Felix van der Eerden, Maz Weston, Anne Hemker, Lex Pacific, Puck Verdoes en Dick Koopman kent elkaar al zo’n tien tot vijftien jaar uit de dancescene. Volgens woordvoerders Koopman en Verdoes – voormalig eigenaar van club Stalker in Haarlem en de Bloemendaalse strandtent Solaris, respectievelijk organisator van voornamelijk lesbische party’s en barvrouw – hebben zij gewonnen omdat zij het meest serieus overkomen. ‘En om de verhouding man-vrouw en homo-hetero’, aldus Koopman. ‘Maar we zijn geen kleffe vriendengroep. Evenmin zijn we er alleen voor het centrum van Amsterdam of de nachthoreca.’

Zo wil de Nachtwacht voor kroegen en clubs én restaurants soepeler, maar liever nog vrije sluitingstijden. Verder: één loket voor de horecaondernemer bij de diverse stadsdelen, minder bureaucratie aldaar, vrijer terrasbeleid, meer promotie en meer ruimte voor ondernemers die een nieuwe zaak willen starten. Maar vooral: de dialoog over uitgaan op gang brengen in de stad. ‘En de denkwijze bij de politiek veranderen. Die vreest te snel dat er overlast komt.’

Ook wil het achttal de politiek ‘bewerken’ om het Koninginnedagfeest en de nacht ervoor weer de flair van voorheen te bezorgen. De Nachtwacht is voornemens ieder kwartaal een voorstel richting de politiek doen. Maar eerst komt er een onderlinge taakverdeling, ‘zodat de ondernemer één van ons voor specifieke zaken als milieu, economie of veiligheid kan aanspreken’. Verder houdt de Nachtwacht wekelijks een forum in een vaste horecagelegenheid, die bovendien eens per maand op tv komt.

Of bestuurders hen ook serieus nemen? ‘Iemand van het stadsdeel Centrum zegt ons al te hebben aanvaard als officiële gesprekspartner’, aldus Koopman. ‘We wilden deze week al een afspraak maken met enkele politici, maar de dames en heren zijn met reces…’

Heeft de Nachtwacht eenmaal een kantoor gevonden en zijn de visitekaartjes gedrukt, dan zijn zij naar eigen zeggen de officiële opvolger van de symbolische nachtburgemeester van Amsterdam: Herman Brood.