artikel

‘Nederland ontdekt Bijzonder Slapen

Horeca

De naam ‘Herberg van Oom Lammert en Tante Klaasje’ in het Friese Workum vermoedt een oud nuffig stel dat altijd de bedstee trouw is gebleven. Voor wie bijzonder wil overnachten biedt dit etablissement een bijzondere slaapplaats, inclusief allerlei sfeervolle, historische attributen om het verhaal te visualiseren. Het gaat immers om ‘bijzonder slapen’.
Lees hier het hele verhaal…

‘Nederland ontdekt Bijzonder Slapen

’Mensen willen op een verjaardag kunnen zeggen: “Wat ik nu toch heb meegemaakt”. En dan eigenlijk er nog achteraan: “Iets dat jij niet hebt meegemaakt”. Ik heb de koeien mogen melken, in het boekenhotel alleen maar tussen boeken geslapen en in het hooi overnacht’, vertelt Rien van den Anker van het Nederlands Bureau voor Toerisme. Iets bijzonders beleven tijdens een korte vakantietrip is de nieuwste ontdekking in eigen land.

Zo biedt het Friese Workum overnachten in een bedstee. De zolder van wat eens een herberg en koetsenstal was en nu een restaurant, is verbouwd tot een oud straatje. Aan weerszijden zijn in totaal zes huisjes gemaakt waar gasten het slapen in de bedstee kunnen ervaren, uiteraard op kapok zoals het hoort en niet op een luxe matras.

Het kleine huisje is vooral ingericht met sfeer om de belevenis zo authentiek mogelijk te houden. Op het dekbed ligt een breiwerkje en een boekje van de Kameleon. Douchen (warm) doe je onder een oude gieter en tanden poetsen boven een originele koeiendrinkbak. Het toilet is ‘weggewerkt’ onder een oude poepdoos, al is het hout daarvan wel gelakt, zodat het na gebruik niet zoeken wordt naar splinters in het achterwerk.

’Regelamtig komen mensen een keer terug’, zegt eigenaar Ernst Mulderij, maar meestal blijft het bij een nachtje. Het gaat immers om het ondergaan van de ervaring. Vakantie, hoe kort ook, is voor veel mensen toch synoniem aan luxe. ‘De tijd dat je in Parijs dat goedkope hotelletje zocht omdat je toch de hele dag op pad was, is voorbij. Mensen willen niet meer hun gat openhalen aan de bedvering’, zegt Van den Anker. ‘Luxe blijft toch gewenst’, stellen de verscheidene regionale Bureaus voor Toerisme.

Bijzonder overnachten is soms een beetje afzien, omdat je teruggaat in de tijd of het zoekt in alternatieve sferen, waar weinig voorhanden is. ‘Er zijn wel eens mensen aangekomen die direct vertrokken, omdat ze toch een standaardkamer verwachten’, aldus Mulderij. Toch voegt zijn onderneming iets opvallends toe aan het bestaande, blijkt uit zijn nominatie voor ‘Meest Markante Horecaondernemer van Friesland’.

Reageer op dit artikel