artikel

Noga Israel: Ik Kook Pasta!

Horeca

Met de smaak van verse, huisgemaakte pasta als belangrijkste troef probeert traiteurwinkel Ik Kook Pasta in Utrecht de harten van aanbidders van de Italiaanse keuken te veroveren. Sauzen, vullingen en desserts koopt eigenaresse Noga Israel in bij zichzelf, want die komen uit de keuken van haar traiteurzaak in Bussum.

Noga Israel: Ik Kook Pasta!

Het licht van de middagzon valt op de pasta-droogkast. Goudgele rigatoni en spinaziegroene tagliatelle liggen in kleine porties bij elkaar. Vandaag versgedraaid, vandaag in de verkoop. Medewerker Chris van Ik Kook Pasta weegt meel af voor een nieuwe voorraad pasta. Zout en eieren voegt hij op gevoel toe; hij kent de verhoudingen, maar luchtvochtigheid kan invloed uitoefenen op het deeg dat niet te nat en niet te droog mag zijn. De bereiding van de pasta gebeurt heel bewust in het zicht van de klanten, om de ambachtelijke uitstraling te versterken.

Echt groot is de traiteurwinkel in de sfeervolle woon-winkelbuurt vlakbij het Wilhelminapark in Utrecht niet. Zo’n dertig vierkante meter verkoopruimte, waarin pasta de absolute hoofdrol speelt.In de vitrine liggen gekookte fusilli, spaghetti, tagliatelle en rigatoni; componenten voor de maaltijden. Aardewerk schalen bevatten de sauzen. Rode op basis van tomaten, witte op basis van room. Gevuld met vlees, kaas, paddestoelen, knoflook, pepers en kruiden. Pastataarten, lasagne en ravioli completeren het assortiment. Op een groot krijtbord staat het menu vermeld.

Rijkere smaak
De uit Israël afkomstige Noga Israel (sinds 1984 in Nederland) erkent dat het zelf draaien van pasta arbeidsintensief en bewerkelijk is, maar wel de moeite loont. ‘De smaak is veel rijker dan die van fabriekspasta. Je proeft de eieren of de spinazie heel goed. Omdat we geen conserveringsmiddelen gebruiken, is de houdbaarheid beperkt. Maar je kunt de verse pasta prima invriezen.’

De sauzen en vullingen maakt ze in de keuken van haar andere traiteurwinkel (Ik Kook) in Bussum. De receptuur komt van Noga zelf, die een koksopleiding volgde en zes jaar geleden de maaltijdenshop in de Gooise gemeente opende.

‘Ik zoek altijd naar een goede balans tussen de ingrediënten. Smaken moeten overeind blijven, herkenbaar aanwezig zijn in de gerechten. Daarom werk ik graag met goed vlees, verse groenten en verse kruiden. Onnatuurlijke kleur- en smaakstoffen en toevoegingen om de houdbaarheid te verlengen houd ik buiten de deur.’

De specialiteiten van Noga, met recepten!

Pendelen
Met een koelwagentje brengt een van haar medewerkers sauzen en vullingen tweemaal per week naar Utrecht. Daar laadt hij pasta in voor gerechten die Noga in Bussum verkoopt. Zo pendelt de Ik Kook-bestelbus regelmatig heen en weer tussen de twee eetwinkels. ‘Een prima wisselwerking, waardoor ik in Utrecht geen echte keuken nodig heb.’

De samenwerking tussen de twee winkels maakt het voor klanten mogelijk ‘smaken op maat’ te bestellen. Buiten de vaste menukaart om. ‘Soms vragen mensen voor luxe diners thuis om bijvoorbeeld pasta met truffelroomsaus of om een saus met verse kreeft. Als iemand zalm met kip wil of een vegetarische saus met zes verschillende paddestoelen, we kunnen het allemaal leveren.’

Het bezit van de bestelauto met ingebouwde koeling is ook handig voor de cateringactiviteiten van Ik Kook. In principe is elke locatie voor Noga een goede locatie. Ze past kooktechnieken aan op aanwezige apparatuur en neemt zelf een combisteamer mee als de capaciteit ter plaatse onvoldoende is.

Prijs geen struikelblok
Een traiteurwinkel die helemaal rond pasta draait. Is daar wel een markt voor, vragen we ons af. Volgens Noga wel. Ik Kook Pasta houdt goed stand in Utrecht. De eigenaresse ziet 2,5 jaar na de opening de belangstelling nog steeds groeien. ‘Als mensen eenmaal de smaak van verse pasta kennen, komen ze terug. Onze doelgroep is heel gevarieerd. Tweeverdieners, alleenstaanden, studenten, ouderen, alles loopt hier binnen.’

De prijs is volgens haar voor de consument geen struikelblok. De verse ongekookte pasta verkoopt ze voor § 1,13 tot § 1,25 per ons. De prijzen voor de pastamaaltijden variëren per portie van circa 400 gram van § 4,51 (Fusilli Napolitana – tomaten/kruidensaus) tot § 5,90 (o.a. Tagliatelle met zalm-roomsaus). Lasagne met rundergehakt kost § 6,24.

Door ook salades en desserts aan te bieden, kunnen klanten een complete maaltijd samenstellen. De salades worden in Utrecht bereid, de nagerechten komen uit de keuken in Bussum. Ook olie, wijn en olijven behoren tot het assortiment, al is dat aanbod vrij beperkt. Noga Israel: ‘Ik weet dat de markt voor delicatessen sterk groeit, maar het ontbrak me tot nu toe aan tijd om een goed pakket samen te stellen. Hopelijk lukt dat binnenkort.’

Leveren aan derden
Met haar verse pastaproducten trekt Noga Israel ook de aandacht van collega-ondernemers. Tot haar klanten behoren namelijk diverse restaurants in en buiten Utrecht, die pasta en/of pastagerechten afnemen.

‘We leggen ons er nog niet echt op toe, maar de vraag ontstaat spontaan. Met verse pasta zet je een bijzonder product op de kaart, maar niet ieder restaurant of eetwinkel heeft tijd, zin of kennis om het zelf te maken. Ik kan me voorstellen dat ook slager/traiteurs bij ons aankloppen, die vervolgens hun eigen saus of vulling bereiden. Zo kunnen ze hun klanten opvallende specialiteiten aanbieden. We merken in onze traiteurwinkel in Bussum, waar we met een veel breder assortiment werken dan in Utrecht, dat verse pasta goed scoort bij het publiek.’

Reageer op dit artikel