artikel

Old Inn – Ottersum

Horeca

Maar liefst twintig bieren stromen er uit de tap. Tachtig soorten zijn verkrijgbaar op fles. Old Inn, lid van de Alliantie van Biertapperijen, doet meer in het groot. Het bedrijf telt driehonderd terrasstoelen, vier zalen, een grote keuken en honderd parkeerplaatsen. Het jonge koppel Frank (30) en Saskia Pennings (30) leidt het bedrijf.

Old Inn – Ottersum

Frank en Saskia hebben het bedrijf overgenomen van grondlegger Jan Pennings. In de kop van Noord-Limburg, te midden van bossen, vennen heuvels en plassen, begon de chef-kok in 1974 met Old Inn. ‘Toen ik het overnam, was het een tent waar geen omzet in zat’, herinnert Jan zich als de dag van gisteren. Zoon Frank, die als kok onder meer heeft gewerkt in restaurant De Hamert in Wellerlooi, zit sinds 1993 in de zaak. In die jaren onder Jan Pennings werd het kleine dorpscafé groter en groter. Twee jaar geleden is het cafégedeelte volledig verbouwd. De lijnbar werd vervangen door een eilandbar. De nieuwe inrichting is van de hand van Max Middelbos. Frank Pennings: ‘Het doel achter de verandering was om de afstand tot de gast letterlijk te verkleinen en de sfeer te verhogen. Dat is goed gelukt.’

Herhalingsbezoek
Het bedrijf heeft een helder omschreven doelstelling. Door middel van een redelijke prijsstelling en een huiselijke, informele atmosfeer wordt geprobeerd herhalingsbezoek te realiseren. Jong en oud, rijk, modaal en minimum komt er over de vloer. Wat verder opvalt is de uitgebreide mogelijkheid om in het café en op het terras te eten. Omdat Old Inn meer horecadiensten herbergt dan alleen een café, is de omvang van de keuken enorm. In die keuken worden immers ook buffetten klaargemaakt voor honderden mensen tegelijk. Het cafégedeelte profiteert van die schaalgrootte door een interessante menukaart aan te bieden.
Frank en Saskia Pennings voeren een doordacht personeelsbeleid. Met tien fulltime en twintig parttime medewerkers moet er planmatig gewerkt worden. Er is wekelijks overleg met de vaste medewerkers, waarbij teruggeblikt wordt op de afgelopen week, en tevens vooruitgekeken wordt. Het personeel, zowel de fulltimers als de parttimers, wordt gestimuleerd vakgerichte cursussen te volgen.

Toerisme
Het bedrijf profiteert van het groeiende toerisme. In de directe omgeving van Old Inn is een vakantiepark gevestigd. Tijdens de zomermaanden strijken veel fietsers neer op het terras. De organisatie is gericht op een snelle bediening. Bij topdrukte werken acht mensen alleen op het terras, waarbij een kracht is vrijgemaakt uitsluitend om overzicht te houden.
Frank Pennings is naar eigen zeggen iemand die zich vooral met de organisatie bezighoudt, Saskia’s passie ligt meer aan de voorkant. Ze wonen naast het bedrijf en hebben twee kleine kinderen. ‘Een goede combinatie van werk en privé is voor ons belangrijk. We hebben een heel goede oppas en zijn altijd in de buurt.’ In de toekomst wil Frank het bedrijf uitbouwen met een serre aan de achterzijde. Ook overweegt hij nieuwe grond aan te kopen. ‘Naast horeca-activiteiten denken we eraan ook andere vormen van vrijetijdsbesteding aan te bieden.’

De verkiezing

Zes edities van de Café van het Jaar verkiezing, georganiseerd door vakblad Misset Horeca, leverden de afgelopen jaren evenveel winnaars op. Van het Amsterdamse buurtcafé Anno 1890 en het eveneens in de hoofdstad gevestigde grand café De Jaren tot de Gouden Engel in Schagen. Op 23 oktober wordt de winnaar van 2000 in De Rode Hoed in Amsterdam bekendgemaakt. Deze week stellen de tien finalisten zich aan u voor.

Reageer op dit artikel