artikel

Onrust bij Mariënhof

Horeca

Vorige week werd bekend dat de Van den Tweel Horeca Groep Mariënhof overneemt van de Amersfoortse Verzekeringen.

Onrust bij Mariënhof

Afgelopen weekeinde werden de werknemers van culinair centrum Mariënhof, waarin het gelijknamige restaurant (met aan het roer Jon Sistermans) en de rotisserie (Mandy de Jong) ingelicht over de plannen die horecamagnaat Gerard van den Tweel heeft met zijn nieuwe aanwinst. Van den Tweel is ook eigenaar van hotel-restaurant Ampt van Nijkerk, hotel-conferentiecentrum Heerlickheijd van Ermelo en Evenementencentrum hart van Holland.De nieuwe eigenaar laat desgevraagd weten voorlopig geen ‘grondige wijzigingen’ door te voeren in Mariënhof, maar hij sluit toekomstige veranderingen niet uit. ‘Het is een perfecte aanvulling op de bedrijven die al onder ons beheer vallen.’

Overvallen
Chef Jon Sistermans, die vorige week “overvallen” werd door het nieuws van de overname, hoopt vurig de nieuwe eigenaar het succesvolle bedrijf – de twee restaurants zijn beide bekroond met een Michelinster – op dezelfde voet voortzet, maar hij twijfelt sterk of dat ook daadwerkelijk het geval is. ‘Wat gaat er in godsnaam gebeuren met Mariënhof, ik weet het werkelijk niet. Ik ga absoluut uit van de goede bedoelingen en deskundigheid van de heer Van den Tweel, maar ik ken de man niet en kan dus moeilijk inschatten of hij heeft begrepen wat wij hier in zes jaar voor moois hebben opgebouwd.’
Mocht Van den Tweel Mariënhof omtoveren tot een conferentiecentrum à la Heerlickheijd van Ermelo, dan stapt Sistermans onherroepelijk op. ‘Met alle respect, maar in mijn ogen is dat bedrijf toch duidelijk van een lager echelon. Dat kan nooit tippen aan het niveau van Mariënhof. Als getornd wordt aan onze aanpak, trek ik m’n conclusies en ga op zoek naar een andere baan.’

Museum
Toch wijst alles erop dat met de komst van Van den Tweel een grondige reorganisatie aanstaande is. Er is in ieder geval meer de halen uit de exploitatie van het monumentale pand, zo veel is wel duidelijk. Het culinair museum op de de eerste verdieping zit – om met de worden van Jon Sistermans te spreken – ‘al geruime tijd in de mottenballen’ en gaat een paar keer per jaar alleen voor groepen open.
De Van den Tweel Horeca Groep wil ook na de overname van restaurant Mariënhof verder groeien, en gaat daarvoor de grens over. De groep is in de race voor de overname van het World Trade Center op Curacao. Er zijn tevens plannen voor de bouw of aankoop van een hotel op het Antilliaanse eiland.