artikel

Peter Gast

Horeca

Een jonge talentvolle kok. Een zéér gastvriendelijke gastvrouw. Een ondernemer die op latere leeftijd ineens besluit de horeca in te gaan. Ze komen allemaal in aanmerking om Talent van de Week te worden. Deze week staat Peter Gast (27), mede-eigenaar van restaurant ’t Schulten Hues te Zutphen in de schijnwerpers. Zijn horecadebuut had hij als afwasser in restaurant Schokland. Maar dat verliep niet helemaal naar wens…

Peter Gast

Opleiding?
Na het verknallen van de MAVO ben ik naar Zwolle gegaan. Daar heb ik LTS Consumptieve techniek gevolgd. Vervolgens heb ik in dezelfde stad de Middelbare Hotel School gedaan. Als laatste heb ik mijn papieren binnengehaald voor Hotelmanagement.

Horecadebuut?
Bij restaurant Schokland. Dit restaurant was gesitueerd op het voormalige eiland Schokland in de Noordoostpolder. Ik mocht daar meelopen in de bediening en afwassen. Ik wist alleen nog niet dat je geen afwasmiddel in de afwasmachines moet spuiten. Op een gegeven moment zat de hele spoelkeuken onder het schuim.

Leermeester?
Beetje lastige vraag. Overal en van iedereen kun je wat leren, soms zelfs hoe het niet moet. Ik heb gelukkig met veel mensen gewerkt waar ik veel van geleerd heb. Vooral als het gaat om gastgericht denken.

Inspiratie?
Uit vakliteratuur haal ik veel leuke dingen, maar het eten bij collega’s inspireert mij ook. Ook praten wij bij ”t Schulten Hues veel in de keuken over hoe dingen beter kunnen. Daar komen altijd leuke en nieuwe toepassingen uit voort.

Droomgerecht?
Gewoon iets wat heel erg smakelijk is, er mooi uitziet en voor een gast te begrijpen valt. Niet te moeilijk dus.

Meest begeerde werkplek?
Nergens anders, we hebben nu een eigen zaak en zijn erg tevreden.

Ergernis op de werkplek?
De mentaliteit van mensen die gekozen hebben voor de horeca, maar die niet goed weten waarom ze dat gedaan hebben. Alsof het een soort laatste keuze is. We krijgen hier mensen binnen die wel willen, maar aan de andere kant het liefst om acht uur thuis op de bank zitten.

Belangrijkste horecagebeurtenis?
Het samen met Jacqueline kopen van onze eigen zaak. Wij hebben daardoor niet de makkelijkste weg gekozen, maar wel één waardoor we ons eigen ding kunnen doen.

Wat zou je over willen doen?
Toen we de zaak net hadden overgenomen hebben we een aantal beslissingen genomen waar we misschien wat meer over hadden moeten nadenken. Dat had ons behoorlijk wat poen gescheelt.

Zwakste punt?
Ik ga snel over de zeik als dingen echt fout gaan. Dan knappen er een paar stoppen of zo. Af en toe wil ik ook graag sneller dan snel werken. Soms dus te snel.

Allerliefste bezit?
De jongens in de keuken en het restaurant. Zonder hen kunnen we niets. Een mes of machine is niet belangrijk. Goed personeel die graag gas wil geven met ons des te meer.

Welk misverstand bestaat er over jou?
Weet ik veel, misschien dat ik niet kan koken omdat ik geen echte koksopleiding gehad heb? Verder zou ik het niet weten.

Beste horecabeslissing die je ooit genomen hebt?
Op 1 maart gaan we verbouwen. We nemen dan afscheid van onze brasserie en maken er één mooie zaak van.

Als ik ’s ochtends naar mijn werk ga denk ik…
Eerst koffie!

Reageer op dit artikel