artikel

Peultjes

Horeca

Verse peultjes zijn lekker en gezond. Rijk aan vitamine B en C. Het is de onrijpe vrucht van een erwtensoort, waarvan zowel schil als erwten worden gegeten. Een klassieke combinatie is peultjes met worteltjes. Je proeft dat de zomer in aantocht is.

Kopen, bewaren en schoonmaken
De grootste aanvoer is in juni. Maar ook in mei valt er al van te genieten. Let bij het kopen van peultjes op een heldergroene, knapperige schil. Dan zijn ze op z’n verst. Bewaar peultjes hoog uit een dag of 2-3 in de koelkast. Maak de peultjes schoon door de draden eraf te halen en was ze.

Hoeveelheid per persoon
Reken op 250 g per persoon als u de peultjes gekookt geeft. Voor een salade heeft u aan 100-125 g per persoon voldoende.

Invriezen
Verse peultjes laten zich het beste invriezen in juni. De blancheer tijd is 1minuut.

Lekkere combinaties
Verse peultjes kombineren prima met de fijnere vleessoorten, maar ook een balletje gehakt smaakt er goed bij. Peultjes en gepocheerde vis met daarbij een mosterdsaus of witte druivensaus is aan te bevelen, evenals peultjes’ met kip en eigerechten.

Bereidingstips

  • koken of roerbakken met plakjes bospeen
  • roerbakken met ui en taugé
  • in groentesoep
  • in salade met blokjes gekookte aardappel en blokjes kaas
Reageer op dit artikel