artikel

Primeur: maatbuis voor de chef

Horeca

Een koksbuis op maat? Dat kan. Robert ten Hoope, stylist en ontwerper van horecaberoepskleding, heeft de primeur. De buis kan op maat gemaakt en geleverd worden. Haute couture in beroepskleding is geboren.

Primeur: maatbuis voor de chef

Het was de Franse chef Clément Bruno die hem het idee liet verwezenlijken. Toen Robert ten Hoope eind vorig jaar zijn restaurant bezocht, kwam het gesprek al snel op kleding en stijl. Bruno vroeg Ten Hoope een speciale buis te maken: een zwarte en een donkergrijze, gelijk de kleur van de truffels waarmee de chef een culinaire reputatie heeft opgebouwd.

Bruno droeg zijn buis tijdens een evenement voor de Franse elite en bewondering viel hem ten deel. In een brief naar Ten Hoope reageerde Bruno gelukkig: ‘Elles me vont à la perfection. Elles sont très bien coupés.’ (De koksbuizen zitten als gegoten. Ze hebben een zeer goede pasvorm).Ten Hoope biedt deze couture ook aan voor Nederlandse chefs die iets unieks willen. Een buis op maat, rekening houdend met de lichaamsbouw van de kok. ‘Het is eigenlijk gek dat we voor vrijetijdskleding veel meer geld over hebben dan voor werkkleding. Een grote chef is meer uren in de keuken dan thuis. Ook dient hij in het restaurant representatief te zijn. Dat stelt hoge eisen aan materiaal, kwaliteit, draaggemak, krimp en pasvorm. Waarom wordt er dan toch nog zo vaak gekozen voor een goedkoop niemendalletje?’

Het is een boodschap die Ten Hoope al achttien jaar verkondigd, zo lang zit hij in het vak. Hij geldt als de eerste man die begonnen is met het styleren van koks- en horecakleding. ‘Ik ben couturier van bedrijfskleding. Ik ontwerp en laat speciale stoffen ontwikkelen. De meeste couturiers van kleding kunnen zich extravagant uitdrukken. Ik heb veel krappere marges om te handelen. We moeten letten op draagbaarheid, duurzaamheid en comfort. En we kunnen niet de prijs vragen van een mode-couturier.’

De buis op maat is het ultieme wat te koop is in beroepskleding. Ten Hoope rekent circa 225 euro per buis exclusief ontwerpkosten. Dat maakt de maatbuis de duurste die er is. ‘De chef krijgt het zoals hij het hebben wel. Natuurlijk wel op basis van onze gepatenteerde pasvormen van onze lijn Le Nouveau Chef. We werken hiervoor met eigen cad-cam systeem.’

Nieuwe collectie
Ten Hoopes bedrijf Le Nouveau Chef lanceert zijn maatbuis op het moment dat zijn collectie is gerestyled. Drie merken worden gevoerd. De toplijn is die van Le Nouveau Chef, voor keuken en bediening. Vanaf 42,50 euro is er een buis met een gepatenteerde pasvorm. Basixs, styled by Le Nouveau Chef, heeft drie modellen en is verkrijgbaar vanaf 29,50 euro. De derde en laatste Italiaanse confectielijn is Ego Chef: een koksbuis vanaf 17,50 euro. Naast werkkleding ontwerpt en verkoopt het bedrijf corporate kledinglijnen en designer-badjassen voor de hotellerie. Ook levert het bedrijf tafelrokken van microvelour stof.

Ten Hoope hoopt vurig dat de horecaondernemer eens anders gaat kijken naar beroepskleding. ‘Ik vind kleding te vaak een sluitpost in de begroting. Ik heb uitgerekend dat een kwalitatief goed product als een buis van Le Nouveau Chef een investering vergt van nog geen 7 cent per dag. Dat heb je toch wel voor goede medewerkers over?’

Reageer op dit artikel