artikel

Rabobank ziet groei horeca verdampen

Horeca

Voor een groot deel van de horeca is zwaar weer op komst. Dat constateert de Rabobank in de studie Cijfers & Trends 2001/2002. Vooral de restaurantsector krijgt het moeilijk. Daar is volgens de bank sprake van een regelrechte verdringingsmarkt. De cateraars gaat het voor de wind.

Rabobank ziet groei horeca verdampen

Door de afzwakkende economische groei zal het aantal kleinschalige bedrijven volgens de Rabobank de komende jaren verder dalen. Die trend is al ingezet. Vorig jaar nam het aantal bedrijven met 0,3 procent af tot 45.673. De omzet steeg gemiddeld nog wel met 5,6 procent naar circa 25,3 miljard. Maar de stijging was geringer dan in 1999 (+ 6,1 procent.) De omzetgroei viel bij de kleinere bedrijven lager uit dan bij de grotere.

Alleen de cateringbranche weet te ontsnappen aan de malaise, constateert de Rabobank. De omzet steeg in 2000 met 13,6 procent tot 4,2 miljard. Rabo meent dat de oorzaak hiervan is dat bedrijfsrestaurants steeds vaker hun activiteiten uitbesteden aan een cateraar. Ook de reguliere horeca schakelt vaker een party-cateringbedrijf in. Het schrijnende tekort aan personeel is de belangrijkste reden.

Volgens de Rabobank realiseren veel horecabedrijven zich onvoldoende welke mogelijkheden de sterk groeiende seniorenmarkt biedt. Om de rijke oudjes in te palmen, moeten horeca-ondernemers goede service en voorzieningen aanbieden, adviseert de bank. Ook hebben ouderen volgens de Rabo behoefte aan actieve arrangementen. Andere kansrijke markten volgens de bank: de allochtonen en de eenpersoonshuishoudens.

Verdringen
Ronduit slecht gaat het in de restaurantsector. Vorig jaar steeg de omzet van de sector met 5,1 procent, maar door de toename van het aantal restaurants ging de gemiddelde omzet per bedrijf maar met 3,7 procent omhoog. Dat ligt ver onder het gemiddelde van alle horecabedrijven (+ 5,5 procent). De bedrijfsresultaten zijn blijven steken op + 2 procent. Dat is onder het inflatieniveau.In de restaurantbranche is sprake van een regelrechte verdringingsmarkt, meent de bank. De omzet van de 10.000 maaltijdverstrekkers zal volgens de Rabo dit jaar en volgend jaar nog wel met 5 procent toenemen, maar door de aanhoudende groei van het aantal restaurants daalt de omzet per individueel bedrijf. Verder komen de bedrijfsresultaten onder druk omdat de stijgende kosten niet geheel in de verkoopprijs kunnen worden doorberekend.

Groei zit met name in de kleinere restaurants met een buitenlandse keuken. In de helft van alle restaurants worden inmiddels internationale maaltijden geserveerd. In de grote steden is dat aandeel inmiddels meer dan 70 procent. Opvallende groeiers zijn de Thai, de Japanner en de Italiaan. Het aantal bistro’s (- 1 procent) café-restaurants (- 1 procent) en wegrestaurants (- 4,5 procent) daalt. In de hotelbranche zal het belang van een eigen identiteit, de couleur locale, groeien. Dat biedt volgens de Rabo kansen voor de kleinere familiehotels.

Het totaal aantal logiesverstrekkers blijft gelijk en schommelt rond de 3.000. Opvallend is de groei van 6 procent van het aantal hotels in het viersterrensegment. Het aantal hotels met een of twee sterren daalde vorig jaar met 5,7 procent. De omzet van de logiesverstrekkers steeg vorig jaar met 9 procent. Dat is opvallend hoger dan de stijging van de omzet in de hele horeca-sector. (5,5 procent). De groei werd deels gerealiseerd door een betere kamer- en bedbezetting en deels door een hogere prijs. Die was te danken aan een aanzienlijke stijging van het aantal buitenlandse zakenlijke reizigers. Iets meer dan de helft van de hotelovernachtingen kwam vorig jaar voor rekening van gasten uit het buitenland. In de maand juni zorgde het EK Voetbal voor een hoge bezettingsgraad.

Reageer op dit artikel