artikel

Salade van zoetzure rode bietjes met appelstroop

Horeca

Ingrediënten voor 4 personen:
Basilicummayonaise:

 • 3 eidooiers
 • 5 gram mosterd
 • 45 ml vanille-, dragon- of sherryazijn
 • 45 ml gembersiroop
 • 1 dl krachtige bouillon
 • 1 bos basilicum
 • 1 bos bladpeterselie
 • 1 bos dragon
 • 4.5 dl druivenpitolie

 • 150 gram rode bieten
 • 15 ml olijfolie
 • 30 ml appelstroop
 • 15 ml rode wijnazijn
 • 150 gram gemengde slasoorten
 • 150 gram oude Hollandse boerenkaas
 • 1 bos basilicum
 • 60 gram zwarte olijven

Bereidingswijze:
Salade van zoetzure rode bietjes met appelstroopMeng voor de basilicummayonaise de eidooiers met de mosterd, azijn en gembersiroop in de blender. Voeg de kruiden en bouillon toe. Pureer tot het mengsel volkomen glad is. Schenk geleidelijk aan de druivenpitolie erbij tot de mayonaise gaat binden. Breng op smaak met vers citroensap, zout en peper uit de molen. Bewaar de mayonaise tot gebruik in de koelkast in een afgesloten bakje.

Kook de bieten, snijd in parten van circa 1 cm. Verwarm de olie in een antiaanbakpan. Bak de bietenpartjes op een hoog vuur, circa 4 minuten. Voeg de appelstroop en wijnazijn toe. Warm nog circa 2 minuten door. Laat de bietjes afkoelen. Verdeel de gewassen sla over borden. Leg de lauwwarme bietjes erop.

Schaaf met een dunschiller ‘krullen’ van kaas. Verdeel over de salade, samen met gehalveerde olijven en in stukjes gescheurde basilicumblaadjes. Besprenkel met de mayonaise. Serveer als voorgerecht of als maaltijdsalade.

Reageer op dit artikel