artikel

Still Hungry Big Diner Burger

Horeca

Cafetaria Gerard’s Diner in Alkmaar, zoals de naam al doet vermoeden, is helemaal in Amerikaanse dinerstijl ingericht. De menukaarten worden opgesierd met een portret van Elvis Presley of Marilyn Monroe. Het assortiment hamburgers wordt aangevoerd door de The ‘Still Hungry?’ Big Diner Burger. Letterlijk en figuurlijk een mond vol.

Still Hungry Big Diner Burger

‘Het is een flinke hap’, vertelt Wendy de Vries. ‘Vandaar ook de naam’, vult haar vader Gerard aan. ‘Maar een specialiteit?’, vraagt hij zich hardop denkend af. ‘Ja , toch wel’, erkent hij. ‘Het is een bijzonder broodje.’ Basis is een pistoletje. Want dat is lekkerder dan een bolletje en biedt meer ruimte om het gerecht op te maken. Het wordt besmeerd met roomkaas, daarop komt een hamburger, uitgebakken spek, gebakken ei, en een plak kaas. Het wordt begeleid met een garnituur van rauwkost bestaande uit slasoorten, komkommer, tomaat en koolsla. De hamburger is ook bijzonder, die wordt speciaal van puur rundvlees door een slager gemaakt, vertelt Gerard. ‘Die man is al in de zeventig. De kruiden die hij gebruikt zijn geheim. Als hij ooit stopt krijgen we het recept. Dat heeft hij al toegezegd. Dan kunnen we ze zelf maken.’ De smaak is precies goed, ervaart Wendy. ‘Klanten die van pittig houden vinden hem lekker als er een beetje pittige saus over gaat, gasten die niet van pittig houden kunnen hem ook naturel eten.’

Het gerecht is met een beetje experimenteren tot stand gekomen. Gerard is fanatiek Amerika-ganger, vandaar het dinerinterieur, en is soortgelijke hamburgers ook al in Amerika tegengekomen. ‘Bij kleine hamburgertentjes, niet bij de grote ketens. Die kleine hamburgerverkopers maken wel lekkere dingen. Gemiddeld genomen vind ik Amerikaans fastfood maar niks. Maar wij hadden hem al voor ik ze daar zag’, bezweert hij.

Zoals de vraag ‘Still Hungry?’ al doet vermoeden is het broodje een flinke maaltijd. ‘de meeste mensen hebben aan één genoeg. Heel soms wil er iemand twee. Ik heb al eens gezegd als iemand er vijf eet, krijgt hij ze cadeau’, vertelt Gerard. Er zijn gasten die er speciaal voor komen. Maar die nemen ook wel eens een uitsmijter’, zegt hij bescheiden. De naam roept overigens amper vragen op. ‘we hebben alle negen hamburgers goed omschreven op de kaart staan.’ Daar staan de min of meer gangbare hamburger Hawaï op en een gewone cheeseburger of hamburger speciaal. Ook opvallend is de tortillaburger. Dan wordt de vleesschijf geserveerd, hoe kan het anders, in een tortilla met knoflook- en tacosaus. ‘Dat is ook een leuke hardloper’, aldus Gerard.

Reageer op dit artikel