artikel

Thee als optie

Horeca

Wijn combineren met gerechten is voor sommeliers dagelijkse kost. In plaats van alcohol is echter ook thee een goede begeleider. Steeds meer toprestaurant hebben daarom een theekaart. Thee heeft een eigen beleving en kan zelfs verlichting bieden als uw gasten wat te snel of te zwaar hebben geten.

Thee als optie

Dat je met wijn een gerecht kunt ondersteunen, dat weten we na alle voorlichting van de smaakmeester maar al te goed. We vergeten alleen vaak dat alcohol het effect heeft dat uw gasten slaperig worden, en de proefkust daardoor beduidend minder. Soms is het dan alleen maar lekker doorslobberen, en dat is zonde van de inspanningen van de keuken. Thee heeft die bijwerking niet en is een bijzonder aangename en opvallend soepele begeleider bij allerlei gerechten. Thee heeft een eigen beleving en kan zelfs verlichting bieden als uw gasten wat te snel of te zwaar hebben geten. IJzerkruid, citroenmelisse en verbena kunnen de spijsvertering op gang breng. Hibiscusthee kan de eetlust opwekken.

Combineren maar

In Nederland gaat de gast vaak voor zoete vruchtensmaken. Maar wat moet u als restaurateur met bosvruchtensmaak tegenover vis, en met sinaasappel tegenover vlees? Zet daarom de volgende smaken op uw theekaart:

  • Jasmijn

  • Groene thee

  • Lapsang

  • Earl grey

  • Kruidenthee

  • Fruitthee

Thee-spijscombinaties

Smoky lap sang bij gerookte paling/kabeljauw

Jasmijnbloemthee bij eendenlever met grotham en jasmijn

Earl Grey thee/citroenthee bij vlees

Kaneelthee bij desserts

Golden Yuman bij appeltaart of noten.

Reageer op dit artikel