artikel

Tropeninstituut toneel voor uitreiking CM-Awards

Horeca

Voor de eerste keer is een partycateraar uitgeroepen tot mr. Catering. Tijdens een wervelend showspektakel in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam mocht Bob Hutten de Catering Magazine Award in ontvangst nemen. Frans Knevel, arbo-coördinator bij Albron, won met zijn bake-off snijhulpstuk de CM Innovatietrofee.

De Mr. Catering-verkiezing vond voor de derde keer plaats. Na Hans Cornelis in 1998 (toen cateringmanager bij Van Hecke) en Marcel Hofmeijer in 1999 (toen hoofd restauratieve dienst bij De Losserhof in Losser) was het nu partycateraar Bob Hutten, eigenaar van Hutten Exclusieve Catering uit Veghel, die over de beste papieren bleek te beschikken (zie interview achter in dit nummer).
Juryvoorzitter Theo van Brussel omschreef Hutten als een topper die visie heel goed in daden weet om te zetten. De Veghelse partycateraar – ook actief in de zorgcatering en de bedrijfscatering – schreef de overwinning helemaal toe aan zijn team. ‘Ik stel voor om er volgend jaar een teamprijs van te maken.’

Vreugde en teleurstelling
Dit gebeurde allemaal ten overstaan van 300 aanwezigen die getuige waren van spektakel, verrassing en emotie. Vreugde en teleurstelling lagen uiteraard dicht bij elkaar. Zo juichten de vrouwelijke fans van René Derks, cateringmanager bij Ohra in Arnhem, ten onrechte toen de ontknoping z’n beslag kreeg. Ze lieten zich op het verkeerde been zetten door de flitsende viewing, waarmee de spanning werd opgevoerd.
Derks, overtuigend winnaar in de categorie bedrijfsrestauratief, werd uiteindelijk derde in de eindklassering. Wim Kruithof , manager restauratieve voorzieningen van zorginstelling De Gooimeent in Naarden, mocht de tweede prijs in ontvangst nemen.

Bezorgd
Het showprogramma bestond ondermeer uit acts rondom een authentieke waag en korte interviews met genomineerden en juryleden. En die gesprekken bleven – mede door toedoen van de pittige vraagstelling van Manon Thomas – niet beperkt tot het uitwisselen van clichés en beleefdheden. Zo stelde Meesterkok Sjaak Jobse van het Roggeveenhuis in Middelburg bezorgd vast dat het culinaire niveau in instellingen bergafwaarts gaat. ‘De blik is in veel gevallen te eenzijdig op het geld gericht.’ Jurylid Theo Pieper lieten weten dat het in de zorg nogal eens ontbreekt aan visie.

Innovatie
Frans Knevel, winnaar van de innovatietrofee, sprak zijn bezorgdheid uit over de te grote uitstroom wegens ziekte in de bedrijfscatering. ‘Het niveau van de Arbo moet omhoog’, liet hij weten. Met maar liefst twee innovaties – een bake-off snijhulpstuk en een thermoskannenspoeler – hoopt Knevel een bijdrage te leveren aan betere omstandigheden op de werkvloer.
Juryvoorzitter Chriet Titulaer stak zijn enthousiasme voor het winnende snijhulpstuk niet onder stoelen of banken. ‘Als dit hulpstuk op de juiste wijze wordt ingezet dan zal het een bijdrage leveren aan een vermindering van het ziekteverzuim en een afname van het aantal ongelukken.’ Toevalligerwijs had Titulaer tijdens een ouderdag –zijn dochter werkt bij Albron – al kennisgenomen van de innovatie. Hij was er meteen van onder de indruk, maar gaf aan dat het voorval bij de jurering geen rol heeft gespeeld. Het hulpstuk zal in productie worden genomen door Josto in Nieuwleusen.

Juryrapport over de nummer 1 Bob Hutten

Hij behoort tot de top in zijn vak‘Deze man is het; hij heeft het en hij doet het ook nog. Hier op het podium staat een man die de top is in zijn vak. Zijn bedrijf is gebaseerd op de productie van een bepaald culinair volume, dat hij de ‘culinaire massa’ noemt. Dat culinaire product brengt hij vervolgens op een heel bijdetijdse, creatieve manier op de markt. En ook in zijn personeelsbeleid is hij uiterst modern en creatief. En, hij gelooft in Indianenverhalen. Dat wil zeggen: Hij gelooft in de meest fundamentele menselijke waarden en normen. Voor hem is dat hét uitgangspunt van partycatering.’

Reageer op dit artikel