artikel

Volle maan hitst horeca op

Horeca

Een kastelein hoeft niet naar buiten te kijken om te weten dat het volle maan is. Dat ziet hij wel aan zijn gasten. Die zijn drukker, onrustiger, en soms agressiever dan op dagen dat aan de hemel slechts een klein maansikkeltje zichtbaar is. Als de wolken op tijd wegtrekken is aanstaande woensdag de maan weer in zijn volle glorie te bewonderen. En wacht de horeca weer een doordeweekse avond vol energie.

Volle maan hitst horeca op

De natuur speelt een grotere rol in ons dagelijkse leven dan we zelf wel denken. Als kinderen drukker zijn dan normaal, wordt vaak gezegd dat er kennelijk storm op komst is. En menigeen raakt in een soort winterdepressie als de donkere maanden van het jaar zich aandienen.

Ook tijdens volle maan zou het gedrag van mensen veranderen. Filmmakers laten de hoofdpersoon in deze periode graag transformeren tot een weerwolf. Serieuzer zijn de verhalen dat er tijdens volle maan meer ongelukken gebeuren, de vruchtbaarheid toeneemt en er meer zelfmoorden worden gepleegd.

‘Wij kunnen aan onze gasten ook zien wanneer het volle maan is. De mensen zijn drukker, soms geprikkeld, en sneller geïrriteerd’, zegt Piet de Jongh van De Beyerd in Breda. De 64-jarige kastelein staat al het grootste deel van zijn leven achter de bar van dit biercafé, dat in 1995 werd uitgeroepen tot Café van het Jaar. Van bijgeloof is bij De Jongh geen sprake. Van café-ervaring des te meer. Dat geldt ook voor Kees Romeijn. Al sinds 1985 achter de bar van bruin café De Strohoek in Leeuwarden te vinden. ‘Of mensen reageren op volle maan? Dat is sowieso het geval. Het is alsof ze wat kriegeliger zijn. Agressief niet. Daar zijn we ook het café niet naar. Maar drukker en rumoeriger is het dan in ieder geval.’

‘Je merkt het wel degelijk’, weet ook Marjon Leyen van Café C’est la Vie in Amsterdam. ‘Niet altijd per se op de dag zelf, maar ook in de paar dagen daar omheen. De mensen zijn dan toch anders. Meer opgefokt. Sneller aangebrand. Zelfs je vaste klanten reageren soms anders. En misschien ben ik zelf ook wel drukker. Ik heb altijd het idee dat rond volle maan het lontje wat korter is en dat je meer moet opletten achter de bar. Het is vermoeiend werken.’

Een verklaring voor dit gedrag heeft ze niet. ‘Er komen in die periode ook vaak mensen het café binnen die je anders nooit ziet. Of ze ineens uit hun holletje kruipen. Ik had het laatst nog, er hing weer zo’n aparte sfeer in het café, en ik roep tegen een vriendin dat het kennelijk volle maan is. Zegt ze ‘nee, dat is morgen pas’. Een jongen aan de bar die hier verder nooit komt, springt ineens op alsof hij zich een hoedje schrikt. ‘Oh dan heb ik me vergist’, en hij loopt zo de deur uit.’

Geen bewijs
Wetenschappelijk bewijs dat mensen anders reageren zodra de maan volledig zichtbaar aan de hemel staat, ontbreekt. De Amerikanen Jim Kelly, James Rotton en Roger Culver kwamen tot deze conclusie na bestudering van meer dan honderd onderzoeken, gedaan naar de effecten van volle maan op het menselijk gedrag. Of het nou ging om toegenomen zelfmoordgevallen, verkeersongelukken, rampen en zelfs agressie bij professionele ijshockeyers. Dat onder veel mensen desondanks het idee leeft dat volle maan het gedrag beïnvloedt, komt volgens de drie dan ook door media-aandacht, folklore, traditie en ‘onverklaarbare effecten’.

Wie niet gelooft in het vermeende effect van volle maan op de gemiddelde horecabezoeker, kan de volledige zichtbaarheid van het dichtst bij onze aarde staande hemellichaam in ieder geval aangrijpen voor een feestje. Iets dat in de warmere oorden op deze planeet zoals de Cariben en Thailand al veel langer gebeurt. In laatstgenoemd land zijn de feesten op Haad Rin Beach en Koh Phangan een begrip. Op avonden dat de door de zon beschenen helft van de maan volledig zichtbaar is vanaf de aarde, worden er grote feesten georganiseerd die veel buitenlandse toeristen trekken.

Langzamerhand sijpelen de maanfeesten ook de Nederlandse horeca binnen. Zo organiseerde Red Bull op 28 maart voor de eerste keer een grote full moon party. Een heus partyconcept. Brand Manager Mariska Woertman zegt: ‘We introduceren geen full moon party’s in de horeca, maar kunnen horecaondernemers die iets met het thema willen doen wel ondersteunen met bijvoorbeeld de aankleding van hun zaak, of het aanbieden van ondersteunende acts.

De laatste keer dat het volle maan was vond er een feest plaats in de Escape in Amsterdam. De hele zaak was aangekleed met witte heliumballonnen die de volle maan symboliseerden; daarnaast waren er ook videoanimaties, mysterieuze vuuracts en fluorescerende danseressen. Wat we vooral niet willen is een enge sfeer creëren. Het doel is de mythe van de volle maan terugbrengen.’

Nieuw thema
Of dat laatste helemaal is gelukt weet Brahim Abid niet. Wel rept de floormanager van de Escape over een heel leuk feest, dat door het thema iets extra’s had. ‘We noemden het ook geen full moon party, maar full moon inspired. Er was een hele goede DJ uit Australië overgekomen en die trok veel gasten uit de dancescene.’ Of het feest een maandelijks vervolg krijgt weet Abid nog niet.‘We organiseerden het samen met Chemistry, dat voor de creatieve invulling zorgde, en Red Bull. De line-up was goed en daarnaast waren er verschillende acts. Steltenlopers, elfjes en een VJ die onder andere beelden van een volle maan projecteerde. Het is altijd leuk als je een nieuw thema aan een feest weet te koppelen.’

Het idee om feesten te organiseren met als aanleiding volle maan stamt uit Oostenrijk, waar het hoofdkantoor van Red Bull is gevestigd. Mariska Woertman: ‘Nederland is een echt partyland, en daarom het tweede land in Europa waar het is geïntroduceerd.’ Tijdens de vollemaansfeesten wordt veelvuldig LunAqua geschonken. Plat water, gebotteld bij volle maan.

Voor mensen die daar gevoelig voor zijn heeft het water een bepaalde maankracht. Ze vinden het erg leuk om te drinken. LunAqua verkopen is niet ons hoofddoel tijdens deze avonden. Het is gewoon een leuke animator. Ons gaat het om het concept waarbij we de horeca de mogelijkheid bieden om midden in de week een leuk feest te organiseren’, zegt Tess van Zwol, als projectcoördinator van Red Bull regelmatig aanwezig bij de full moon party’s.

Volgens collega Woertman is de verkoop van Red Bull-producten tijdens de avonden ondergeschikt aan het feest. ‘Het gaat ons om het vieren van volle maan en de relatie met de horecaondernemer. Al is het natuurlijk wel leuk als de gasten herkennen dat Red Bull er iets mee te maken heeft.’ Merkt ze zelf nog iets van volle maan? ‘Ik ben niet overgevoelig voor natuurverschijnselen, maar ik merk wel een soort toegenomen activiteit bij mezelf tijdens volle maan. Misschien werkt het bij vrouwen ook wel sterker op de gesteldheid dan bij mannen.’

Draak mee steken
Of volle maan de stemming verandert blijft derhalve de vraag. Weerman Jan Versteegt, bekend van Radio 2 en tevens eigenaar van een hotel-restaurant in Sellingen zegt: ‘Ik zou er niets over kunnen zeggen. Maar als de maan eb en vloed kan veroorzaken, dan cijfer ik niet weg dat dit ook enig effect op de mens kan hebben. Of ik iets aan mijn gasten merk? Ik heb er nooit op gelet, maar ik zal het mijn vrouw eens vragen. Vervolgt u uw onderzoek, zou ik zeggen.’

Ook Robert Venderbosch, mede-eigenaar van uitgaanscentrum De Radstake in het Achterhoekse Heelweg, heeft nog nooit een relatie kunnen ontdekken tussen volle maan en het gedrag van zijn gasten. ‘Nee, daar zijn we hier iets te nuchter voor. Ik zou eerder zeggen dat het met het weer te maken heeft. Als het een periode slecht weer is geweest dan reageren de mensen daar wel op. Wat ik ook weet is dat als het een keer een zaterdag onrustig is geweest bij ons, je vaak ’s maandags in de krant leest dat er in plaatsen in de omgeving ook het nodige is gebeurd. Maar of dit met volle maan te maken heeft weet ik niet. Het is me in ieder geval nog nooit opgevallen.’

Kees Romeijn van de Leeuwarder Strohoek herkent het geluid dat slecht weer en de donkere dagen voor kerst voor menigeen zware periodes zijn. ‘Mensen houden toch van licht. Soms valt het in december nog wel mee met al die lampjes in de stad, maar vaak zie je dan in januari wel een dipje. Dan moet je toch iets meer doen om je gasten op te beuren. Ik denk dat we het effect van de natuur op de mens niet moeten onderschatten.’

Marjon Leyen van Café C’est la Vie uit Amsterdam: ‘De voorlaatste keer dat het volle maan was, bleek het samen te vallen met een soort springvloed die maar eens in de 55 jaar plaatsvindt. Dat hoorde ik pas achteraf, maar in die periode kon je helemaal goed merken dat het volle maan was. Ik kreeg in het café zelfs ruzie met een vrouwelijke gast die ik toch gewoon vriendelijk vroeg of ze haar hond bij zich wilde houden. En dat gebeurt mij anders echt nooit.’

Volle maan in 2003

Ook iets doen met volle maan in uw bedrijf?
Komend jaar is op de volgende dagen de maan in volle glorie te zien:
18 januari
16 februari
18 maart
16 april
16 mei
14 juni
13 juli
12 augustus
10 september
10 oktober
9 november en
8 december

Reageer op dit artikel