artikel

Voorzitster FNV Horecabond aan de kant gezet

Horeca

Een bestuurscrisis beheerst de FNV Horecabond. Het bondsbestuur van de vakorganisatie met ruim 28.000 leden in de horeca-, catering- en recreatiesector, heeft voorzitster M. Koster aan de kant gezet.

’Er is een onwerkbare situatie ontstaan doordat het bondsbestuur onvoldoende vertrouwen in Koster heeft’, verklaarde penningmeester E. de Vries namens het dagelijks bestuur woensdag 6 maart. De voorzitster zit voorlopig ziek thuis. Het hoofdbestuur van de bond moet zich nog over de situatie uitspreken.

Het hoofdbestuur is in tegenstelling tot het dagelijks bestuur gekozen door de leden en daarmee het hoogste orgaan binnen de bond. In het hoofdbestuur zitten bovendien ook actieve kaderleden. Zij besluiten 18 maart of er een buitengewoon ledencongres moet worden georganiseerd over de kwestie.

Als dit ‘parlement van de bond’ bijeen wordt geroepen, dan gebeurt dat nog voor de zomer. De Vries wil niet zeggen waarom het vertrouwen in de voorzitster is opgezegd door het bondsbestuur. In 1997 is er ook een bestuurscrisis geweest rond de herbenoeming van Koster voor een tweede termijn.

Volgens De Vries was er vier jaar geleden discussie over haar manier van leidinggeven. Daarom besloot het congres indertijd B. Francooy, de huidige vice-voorzitter, als eerste man naar voren te schuiven. Koster werd in 1997 toch nog met een nipte meerderheid herkozen. Zij was woensdag niet bereikbaar voor commentaar.

Reageer op dit artikel