artikel

Vrees voor chaos tijdens jaarwisseling

Horeca

De euro kon nog wel eens een flink struikelblok worden voor cafébedrijven die tijdens de jaarwisseling open zijn. Omdat op 1 januari vanaf middernacht de euro wettig betaalmiddel is, zullen veel mensen ook direct met de nieuwe munt gaan afrekenen. Dat vergt extra inspanning van met name het barpersoneel in de toch al hectische oudejaarsnacht. Heldere afspraken met gasten en collega’s kunnen een hoop narigheid voorkomen.

Vrees voor chaos tijdens jaarwisseling

Wannéér de euro als wettig betaalmiddel z’n intrede doet, weten we inmiddels wel. Wáár de eerste muntjes en biljetten worden uitgegeven, is veel interessanter. Het antwoord ligt eigenlijk voor de hand: in de horeca. In duizenden bedrijven in heel Europa zullen op 1 januari om klokslag 24.00 bier, wijn en fris met de nieuwe munt worden afgerekend.
Moeten we blij zijn met die primeur? Nee, want door de plotselinge overschakeling, de drukte van het moment en de onbekendheid met de nieuwe munt zal de chaos compleet zijn, waarschuwen eurospecialisten. Het volgende probleem doet zich voor: Jan betaalt de hele avond met guldens. Kort na middernacht gaat hij pinnen – geldautomaten geven vanaf 24.00 uur uitsluitend euro’s af – en rekent z’n pilsjes vanaf dat moment alleen nog af in euro’s. John heeft op 31 december in de middag nog guldens gepind, genoeg om de hele nacht door te feesten. Conclusie: gasten zullen na middernacht in zowel guldens als euro’s gaan afrekenen.Nou is daar rekening mee gehouden. Immers, tot 28 januari mogen beide munten worden gebruikt. Maar de plotselinge overgang op zo’n beetje de drukste avond van het jaar legt wel extra druk op met name het barpersoneel.
Chaos dus, en daarvan zullen met name mensen met vals geld misbruik maken, waarschuwde eerder al Albert van Veldhoven van de politieorganisatie Europol in Misset Horeca. ‘Het is niet voor niets dat met name de middenstand de introductie liever pas per 2 januari had laten ingaan. Op die manier hadden de bedrijven onder betrekkelijk rustige omstandigheden kunnen wennen.’

Goede voorbereiding
Ondernemers kunnen veel doen om chaotische toestanden tot een minimum te beperken. Omdat de gulden de eerste vier weken van januari naast de euro kan worden gebruikt, is het verstandig om duidelijke keuzes te maken voor de jaarwisseling, luidt het advies van Van Veldhoven. ‘Denk als ondernemer niet dat het wel losloopt. Met een hoop wisselgeld alleen kom je er niet. Twee verschillende munten op zo’n hectische avond vergt heel veel extra inspanning. Je kunt veel beter van tevoren zeggen: bij ons betaalt u de hele nacht in guldens. Zorg wel dat je gasten tijdig op de hoogte zijn van zo’n individuele maatregel voor de feestnacht. Het meest effectief is het natuurlijk als collega-ondernemers in de buurt hetzelfde doen.’
Om er zeker van te zijn dat tijdens de jaarwisseling helemaal geen problemen met afrekenen ontstaan, is het wellicht een goede tip om voor de feestavond een bonnensysteem te hanteren. Dan hoeft maar op één punt te worden afgerekend, en als ondernemer neem je bovendien de druk weg bij de barmedewerkers.

Reageer op dit artikel