artikel

Mijn 2012 – Elgar, Rogier en Guido Demmers – Eemlust Baarn

Horeca

Eemlust in Baarn werd in 2012 winnaar van de Terras Top 100 van Misset Horeca. Het bedrijf wordt geleid door de drie broers Elgar, Rogier en Guido Demmers. Zij blikken ieder afzonderlijk terug op 2012.

Mijn 2012 – Elgar, Rogier en Guido Demmers – Eemlust Baarn

Elgar Demmers

 

Welk rapportcijfer geef je 2012 – zakelijk gezien – en waarom?
‘8,5. Behalve een prachtig netto resultaat en een omzetgroei hebben we ook de marges nog beter onder controle. Toch blijft er altijd ruimte voor verbetering.’

Wat is het gekste wat je in 2012 hebt gedaan/meegemaakt?
‘Heel veel werken. Na het winnen van de Terras top 100 ben ik 3 maanden lang elke dag wel op de zaak geweest. Dan bedoel ik niet een uurtje of zo. Dat waren echt dagen van gemiddeld 12 uur. Mijn broer was onder de indruk van hoe ik het volhield. Hoe weet ik ook niet. Ik doe daar verder niets bijzonders voor. Het enige wat ik bleef doen was af en toe uitgaan. Dat klinkt raar, want dat gaat ten koste van slaap en je zou er misschien vermoeider van raken. Bij mij werkt dat juist heel stimulerend en ontspannend. Ik kan toch niet direct mijn bed in na een drukke dag. Even een biertje doen is dan echt een uitlaatklep.’

Wie is volgens jouw dé horecaman of –vrouw van 2012 en waarom?
‘Mijn moeder. Zij is ook nog nauw betrokken bij het bedrijf en is ook dit jaar weer een enorme steun geweest. Zij is natuurlijk een paar jaar ouder, maar heeft wel haar mannetje gestaan.’

Wat is jouw favoriete restaurant en met wie wil je er gaan eten?
‘Mijn favoriete restaurant is Eetvilla Van den Brink in Soest. Het is een prachtige zaak met een geweldige service en heerlijk eten. Daarnaast is dit voor ons als horecafamilie echt een zaak waar wij kunnen ontspannen omdat het allemaal goed is. Ik zou daar graag met mijn familie willen gaan eten. Het komt er namelijk niet zo vaak van dat we allemaal tegelijk vrij zijn.’

Wat ga je in 2013 doen en wil je delen met horecaminnend Nederland?
Ik ga mijn handen dichtknijpen en hopen dat het weer zo’n goed jaar wordt. Ik wil ook zeker net zo veel gaan genieten van wat ik doe en van de mensen die ik om mij heen heb. Ik probeer te genieten van alles wat ik doe, of dat nu in mijn vrije tijd is of tijdens mijn werk.’

Welke trend komt in 2013 naar de Nederlandse horeca en wat ga jij er mee doen?
Vind ik heel lastig om te beantwoorden. Ik verwacht geen compleet nieuwe trend. Ik denk dat de huidige trends zich voort zetten. Ik denk wel dat de focus verder verschuift van biologisch naar, lokale, verse en authentieke producten.’Rogier Demmers

 

Welk rapportcijfer geef je 2012 – zakelijk gezien – en waarom?
‘9. Natuurlijk hebben wij een gigantisch goede zomer gedraaid door het winnen van de Terras top 100. Maar ook buiten dat seizoen hebben wij de omzet kunnen laten groeien. Persoonlijk ben ik ook trots op het keukencijfer dat wij hebben kunnen verbeteren, ondanks dat de prijsstijgingen niet allemaal zijn doorberekend.’

Wat is het gekste wat je in 2012 hebt gedaan/meegemaakt?
Voor mij was dat het winnen van de Terras top 100. Het gaf mij echt een kick om landelijk de beste te zijn.’

Wie is volgens jou dé horecaman of –vrouw van 2012 en waarom?
‘Ik heb niet één persoon die voor mij dit jaar dé horecaman of –vrouw is. Voor mij zijn dat eigenlijk al die zelfstandigen die in de horeca zitten en ook dit jaar weer hebben gepresteerd. Ik weet hoe zwaar het is of kan zijn en bewonder anderen die het vaak onder zwaardere omstandigheden weten te redden.’

Wat is jouw favoriete restaurant en met wie wil je er gaan eten?
Mijn favoriete restaurant is Eetvilla Van den Brink in Soest. Ik zou daar dan gaan eten met mijn vriendin. Wij hebben dit jaar samen een huis gekocht en van boven tot onder verbouwd. Echt alles moest gebeuren. Even een avond lekker ontspannen met zijn tweeën hebben we wel verdiend.’

Wat ga je in 2013 doen en wil je delen met horecaminnend Nederland?
Wij gaan de stap nemen om flink de keuken te verbouwen. De verbouwing gaat waarschijnlijk een ton kosten. We hopen dit zonder hulp van de bank te doen. Een grote stap, maar we durven het aan. We zijn nooit bang geweest om te investeren.’

Welke trend komt in 2013 naar de Nederlandse horeca en wat ga jij er mee doen?

‘Ik verwacht nog meer van social media komend jaar. Meer interactie met de gast en dat via deze weg nog meer communicatie zal verlopen dan voorheen het geval was.’

Guido Demmers

Welk rapportcijfer geef je 2012 – zakelijk gezien – en waarom?
Voor mij is 2012 zakelijk een 8,5. We hebben geweldig gepresteerd op basis van groei, resultaat en inkoopcijfers. Toch valt er buiten die geweldige piek in de zomer nog wel wat te winnen en zou ik sommige ratio’s graag nog wat beter willen zien. Maar zoals altijd bij ons, moet het altijd beter. Of we dan nooit tevreden zijn? Natuurlijk wel, maar we blijven onze doelstellingen verleggen wanneer deze worden gehaald. Stilstaan is geen optie.’

Wat is het gekste wat je in 2012 hebt gedaan/meegemaakt?
‘Het winnen van de Terras top 100 was te gek, maar niet het gekste. Persoonlijk heb ik een paar bijzondere minitripjes gehad. 3 dagen decadentie tijdens de Horecava met overnachtingen in het Okura, op en neer naar Laundry Day Festival in Antwerpen, naar Polen vliegen voor een 3-daagse bruiloft. De gekste was onlangs nog. Toen ben ik met een vriend van mij (piloot bij KLM) op zaterdagavond naar Zweden gevlogen om daar te gaan stappen, de vlucht vanuit de cockpit meegemaakt en maandag voor het ontbijt was ik weer in Nederland.’

Wie is volgens jou dé horecaman of –vrouw van 2012 en waarom?
‘Voor mij zijn dat Jonnie en Thérèse. Ik ken hen niet persoonlijk, maar ik volg met veel plezier de ontwikkelingen rond het bedrijf. We weten allemaal dat het zwaar is om op dit moment te ondernemen in de horeca, dat geldt wellicht nog meer voor het sterrenniveau. Zakelijk hebben zij een bewogen tijd achter de rug. Ze hebben kwaliteit weten te waarborgen. Drie sterren behouden, gestegen op de lijst van 50 beste restaurants. Hebben daarnaast onder andere een prachtig boek, Puurst, uitgebracht en een succesvol evenement ‘Chef’s (R)Evoluition’ neergezet. Daarnaast vind ik het knap hoe zij altijd positief in het nieuws komen. Wanneer in Nederland iets of iemand lang aan de top staat wordt er door het grote publiek vaak ook genoten van het moment dat het dan minder gaat. De Librije heeft dat niet, zij hebben heel veel goodwill opgebouwd, de gunfactor is bij veel mensen heel hoog. Dat merk je onder andere door de verkiezing tot IENS Topper. Voor mij zijn zij als ondernemer en liefhebber van het vak een inspiratie.’

Wat is jouw favoriete restaurant en met wie wil je er gaan eten?
Eetvilla Van den Brink is net als bij mijn broers een grote favoriet. Dat zijn ook broers en wij dragen hen een warm hart toe. Ik kies toch voor De Librije, omdat dit echt een inspiratie is. Ik zou dit het liefste doen met iedereen die dicht bij me staat. Als ik uit eten ga, geniet ik nog het meest van het gezelschap, hoe goed het eten ook is.’

Wat ga je in 2013 doen en wil je delen met horecaminnend Nederland?
Ik wil net als afgelopen jaar iedereen aanraden om vooral dingen te blijven doen waarvan veel mensen denken dat het eigenlijk te gek is. Hier heb ik echt intens van genoten. Dit zijn herinneringen die je echt bij zullen blijven.’

Welke trend komt in 2013 naar de Nederlandse horeca en wat ga jij er mee doen?
‘Ik denk dat de experience economy of belevenis economie echt doorgaat zetten. Volgend jaar en de jaren daarop zal de focus van de consument verschuiven van normale goederen en diensten naar een belevenis. Dit houdt voor de horeca niet in dat we tijdens een diner met een hele circusact aan moeten komen.  We hoeven geen Palazzo’s te worden met z’n allen. De beleving kan zitten in de kleine details en het afwijken van de gebaande paden. Door dit onderscheidend vermogen wordt een ‘normaal’ diner een memorabele gebeurtenis en een blijvende herinnering. Gasten zullen bij jouw zaak dan vaker denken ‘vind ik leuk’.’

Reageer op dit artikel