artikel

Mijn 2012 – Makkie Mulder

Horeca

Makkie Mulder is hoofdredacteur van de culinaire gids Lekker en van eettijdschrift Delicious. Haar favoriete adres: hotel de Goudfazant. Ook raakte ze in 2012 besmet met het Kopenhagen-virus. Lees wat ze daar mee gaat doen.

Mijn 2012 – Makkie Mulder

Welk rapportcijfer geef je 2012 – zakelijk gezien – en waarom?
‘Een ruim voldoende. Een 7. Ondanks de druk in tijdschriftenland hebben we met Delicious. een goed jaar gehad. Zwarte cijfers zeg maar. Delicious. blijft een lovemark. Wij zijn niet van de enorme getallen, maar zitten dicht op de huid van een enthousiaste club mensen. We ontmoeten onze lezers tijdens lunches, diners, wijnproeverijen en workshops. Qua Lekker 2013 is het nog even afwachten. Het nummer ligt nog in de winkel!’

Wat is het gekste wat je in 2012 hebt gedaan/meegemaakt?
Gekste? Nou het was vooral veel, bruisend en boeiend. Wijn proeven in Mallorca, eten, drinken en dansen in Limoux, bruidstaarten jureren, prijzen uitdelen, culinair slierten door Kopenhagen, door Parijs, door Amsterdam,  héél véél nieuwe en oude restaurants van binnen gezien, aan de keukentafel bij topchefs gezeten, meegedacht en meegewerkt aan tv, met 100 mensen aan een lange tafel onder de bomen gegeten en 5 x de film Intouchables gezien. Heb hard gewerkt en ontzettend veel plezier gehad. Om maar iets te noemen. En eten is overal om je heen. Dat is geruststellend.’

Wie is volgens jouw dé horecaman of –vrouw van 2012 en waarom?
‘Niels Wouters, die samen met Marco Birsak, Frederic van der Laar en Rogier Klooster, Hotel de Goudfazant oprichtte. Inmiddels zijn daar dit jaar Café Modern in Amsterdam en Radio Royaal in Eindhoven bijgekomen. Op onverwachte locaties in bijzondere gebouwen. Met liefde voor het vak, goede producten en bediening die er zin in heeft. En, heel belangrijk: alles is er écht. Een glimlach is gemeend en geen onderdeel van een uit het hoofd geleerd concept. Daar werkt een soort van vriendenclub die er lol in heeft gasten een goed en lekker gevoel te geven. En het is een club die van samenwerken houdt. Zo kan je, als Café Modern gesloten is, in dezelfde ruimte lunchen bij de dames van Jacques Jour. En ook Niven Kunz. Vanwege zijn tomeloze energie en zijn lef. Haakt snel in op ontwikkelingen, laat zich niet uit het veld slaan (noch door de crisis, noch door kritiek), met een tikkie bravour kiest hij zijn eigen spoor. Ondernemerschap kan hem niet ontzegd worden.’

Wat is jouw favoriete restaurant en met wie wil je er gaan eten?
‘Dat blijft Hotel De Goudfazant in Amsterdam om altijd weer naar te verlangen en terug te gaan. Op de 21ste verjaardag van mijn jongste dochter, of de 92ste van mijn schoonmoeder. Met vrienden na een drukke werkweek. Gewoon op zondag omdat ik er opeens zin in heb. Met vriendinnen om stevig bij te kletsen. Het is de relaxte sfeer, dat grote, het geroezemoes (want altijd vol), de leuke mensen,  de open armen waarmee je wordt ontvangen, de fijne wijnen. De seizoenen waarop je zo lekker mee-eet, de altijd creatieve kaart en natuurlijk, natuurlijk het heerlijke comfortfood. Altijd als ik binnenkom denk ik: voorlopig zit ik hier goed.’

Wat ga je in 2013 doen en wil je delen met horecaminnend Nederland?
‘Opnieuw laten zien hoe leuk het is om thuis goed en lekker te  koken. Door delicious. laten zien dat koken geen straf is en boodschappen doen niet zonde van je tijd. Maar dat het een mooi onderdeel van je leven is. Dat het je zintuigen prikkelt en dat er veel valt te ontdekken. En te proeven. En vooral te ervaren hoe blij je er van wordt. En ook met delicious. en Lekker laten zien waar het de moeite waard is om vóór je te laten koken. Van ontbijt tot souper. Van geheim tot bekend adres. Samen aan tafel blijft een mooi ritueel.’

Welke trend komt in 2013 naar de Nederlandse horeca en wat ga jij er mee doen?
‘De wind waait uit het noorden. Raakte buitengewoon geïnspireerd na een aantal dagen Kopenhagen. Door het foodfestival, de nieuwe foodmarket (oesterbar, hele varkens bij de slager, stoere baristas, droomtaarten, toptoetjes, het mooiste smorebrod en nog veel meer), en het voormalige redlight district (Jaegersborggade) waar nu een culinair walhalla ontstaat met bijvoorbeeld restaurant La Relae (oud Noma-ers), Manfred’s Takeaway (fine-dining zonder de franje), Claus Meijers Bakery, restaurant Grod waar je alleen allerlei soorten havermoutpap  kunt eten. Maar vooral dat ook hier SAMENWERKEN hét woord is. De restaurants en winkels in de straat helpen elkaar en gebruiken producten van elkaar. In het hotel waar ik sliep komen de kussens en poefjes van een ontwerpster uit de straat. De  maker van leren tassen om de hoek heeft de labels voor de kamersleutels gemaakt. En in de lounge staat een zelfbedienings-draaitafel met lp’s van een winkel uit de buurt. Aan de ene kant spat de energie er vanaf en aan de ander kant is het allemaal heel relaxed. Ik ga er een delicious. aan wijden! Daarnaast vraagt al het moois van onze Duitse oosterburen om aandacht en ook daar gaan we gehoor aan geven.’

Reageer op dit artikel