artikel

Mijn 2012 – Peter-Paul Kleiss

Horeca

Sommelier Peter-Paul Kleiss zei zijn baan bij tweesterrenrestaurant Boreas in Heeze op in 2012 en vertrok naar Parijs. Hij ging aan de slag bij de wereldkampioen sommelier Enrico Bernardo. In zijn restaurant Il Vino worden de gerechten bij de wijn bedacht in plaats van andersom.

Mijn 2012 – Peter-Paul Kleiss

Welk rapportcijfer geef je 2012 – zakelijk gezien – en waarom?
‘2012 krijgt van mij een 6. Er waren wat rustige periodes en dat maakt het lastig voor de ondernemer. Voor mijn gevoel was de gemiddelde besteding wel goed, maar niet uitbundig. Qua mooie wijnen is er wel het één en ander opengegaan. Als ik Parijs met Nederland vergelijk zie ik ook hier dat de horeca het moeilijk heeft; soms rustige avonden. De restaurants die goed draaien zijn zoals in Nederland de toppers! Wat mij opvalt is dat investeren in je gasten je daadwerkelijk rendement oplevert in de toekomst.’

Wat is het gekste wat je hebt gedaan in 2012?
‘Dat lijkt me duidelijk mijn baan opgezegd en naar Frankrijk vertrokken zonder de taal te spreken en een woning te hebben! Voelde me aardig gek de eerste dagen maar als je geen risico neemt kom je geen stap verder.’

Wie is volgens jouw dé horecaman of –vrouw van 2012 en waarom?
‘Lucas Rive.  logischerwijs omdat hij na 25 jaar zijn baan opzegt! En een nieuw avontuur aangaat.’

Wat is jouw favoriete restaurant en met wie wil je er gaan eten?
‘In Parijs is dat L’Atelier van Joël Robuchon en in Nederland ZarZo in Eindhoven dat binnenkort opengaat. En La Chapelle in Antwerpen wekt ook mijn nieuwsgierigheid.’

Wat ga je in 2013 doen en wil je delen met horecaminnend Nederland?
‘Ik ga in 2013 me zelf verder ontplooien door wijnkennis uitdiepen en mijn talen bij te spijkeren. Verder hoop ik wijngebieden te bezoeken waar ik nog niet ben geweest.’

Welke trend komt in 2013 naar de Nederlandse horeca en wat ga jij er mee doen?
‘Misschien dat de biologische wijnen nog meer op een voetstuk komen te staan, en dat mensen zich nog bewuster met kwaliteit bezig gaan houden. Bijvoorbeeld: dat niet alle biologische wijnen goed zijn, net zoals reguliere wijnen: daar zitten ook schoonheidsfouten tussen.’

Reageer op dit artikel