artikel

Mijn 2012 – Richard Ekkebus

Horeca

Richard Ekkebus is al ruim 25 jaar weg uit Nederland. Hij woont en werkt in Hongkong waar de chef twee Michelinsterren heeft voor restaurant Amber in The Landmark Mandarin Oriental. Amber staat op 44 in de Best 50-lijst van St. Pellegrino. Hoe was zijn jaar in Hongkong?

Mijn 2012 – Richard Ekkebus

Welk rapportcijfer geef je 2012 – zakelijk gezien – en waarom?
Een 9 omdat we dachten dat na een super jaar in 2010 het wat minder zou worden in 2012 maar niets is minder waar. 2012 Was een schitterend financieel jaar en er is geen spraken van een slow down in HK!’

 

Wat is het gekste wat je in 2012 hebt gedaan/meegemaakt?

‘Een fund raising dinner met de Romney family in Amber for Mitt Romney waar iedere gast meer dan 100,000 euro per persoon betaalde, maar deze contributie was niet genoeg om de Amerikaanse verkiezingen te winnen!’Wie is volgens jouw dé horecaman of –vrouw van 2012 en waarom?
‘Ik maak er een echtpaar van: Jonnie & Therese Boer, omdat het een fantastisch jaar voor ze is: dat het een top echtpaar is en ik heb een paar keer wereldklasse bij ze gegeten. Dit jaar: mooie wijn en spijs, daarnaast een prachtig nieuw boek met Jan Bartelsman en het organiseren van een fantastisch gastronomisch evenement in Zwolle, dat internationaal veel aandacht trok! Een uniek evenement voor Nederland!’

Wat is jouw favoriete restaurant en met wie wil je er gaan eten?
‘3 sterren: Nihonryori RyuGin in Roppongi, Tokyo, ik heb daar afgelopen jaar twee maal bijzonder gegeten en dit restaurant staat dik in mijn top 10 allertijden, verder heeft chef Seiji Yamamoto dit jaar zijn tweede zaak in Hong Kong geopend en daar gelijk twee sterren gescoord. Hij heeft een mooie eigen stijl. Het beste uit de Japanse Kaiseki met veel invloeden uit de moderne keuken. Verder is Seji een reguliere gast in Amber en eet hij bij ons iedere keer als hij in HK is, een super aardige vent! Ik ga natuurlijk eten bij hem met mijn familie: mijn vrouw en kinderen!’

Wat ga je in 2013 doen en wil je delen met horecaminnend Nederland?
Het Openen van Fifty8 degrees Grill in Harbourview in de nieuwe Mandarin Oriental Pudong Shanghai moet dat worden; het word een prachtig ambachtelijk gedreven restaurant waar we weer gaan koken op open vuur, air dried meats, organic vegetables back to basics! Harbour view is een fantastisch project: de oude scheepswerf van Sjanghai word getransformeerd tot een fantastisch project met luxe kantoren, een vijfsterren hotel, een luxe jacht haven, parken, promenades, luxury retail. Daarbij wordt een van de oude loodsen getransformeerd tot biologisch dynamische boerenmarkt dus die markt ligt voor de deur van mijn restaurant!’

Welke trend komt in 2013 naar de Nederlandse horeca en wat ga jij er mee doen?
‘Ik denk een meer ambachtelijk gedreven keuken die erg product georiënteerd is, met meer gebruik van groenten en fruit. Regionaal product blijft ook in, dat is simpel weg een trend die nog een tijd zal doorgaan omdat dat aansluit op en een van de oplossingen van het “globale warming” probleem.’

Reageer op dit artikel