artikel

Vier uitgangspunten om meer uit broodjes te halen

Horeca

Hoe haal je meer uit ‘broodjes’ en wat zijn de kenmerken van een goed en lekker broodje? De jury van Het Lekkerste Broodje Horeca was duidelijk op de Horecava 2014: ‘Simpel, lekker, grijpbaar en begrijpbaar.

Vier uitgangspunten om meer uit broodjes te halen

‘Het broodje’ evolueert en het is lang niet altijd de moeilijkheidsgraad of afwijkende ingrediënten die de doorslag geven bij een goed broodje. Jurylid van Het Lekkerste Broodje, Garry de Boer van Hanos: ‘Niet alleen de kwaliteit, maar ook de werkwijze gaat omhoog. Een broodje ham of kaas kan prima meedingen als Het Lekkerste Broodje. Het gaat er vooral om dat je het verwachtingspatroon overtreft.’

Simpel

Een ander jurylid, Joop Braakhekke, sluit zich hier bij aan. ‘Lekker, dat is natuurlijk een eerste vereiste, maar het moet grijpbaar en begrijpbaar zijn.’ Volgens de chef-kok is de simpelheid van een broodje ook een sterk punt. ‘Simpele broodjes blijken de afgelopen jaren, en ik jureer al 31 jaar, toch vaak de beste.’

Gezond

Volgens Garry de Boer letten mensen daarnaast steeds vaker op wat ze eten. ‘Maar –gelukkig- laten ze dat een beetje varen als ze uit eten gaan.’ De deelnemers van Het Lekkerste Broodje Horeca hadden desondanks veel aandacht voor de gezonde kant van het broodje. Een van de creaties werd geheel aan de hand van ‘De Voedselzandloper’ gecreëerd en ook werd er stevia gesignaleerd in plaats van suiker.

Vers

In die trend signaleerde de jury ook de opmars van de Nordic-keuken. De Boer: ‘En dan niet alleen op het gebied van vis, maar vooral verse kruiden en groente. En dan hoeven er echt geen levende mieren, a la Noma, in’, aldus De Boer met een knipoog.

Gedachte

Denk na over een broodje. Iets dat steeds vaker gebeurt en dat ook op de Horecava de goedkeuring van de jury kon wegdragen. Braakhekke: ‘Ongeacht het type broodje, zien we dat er in ieder geval over nagedacht wordt en dat is een enorme plus.’

Discussie op Connect: Broodjes in de horeca, is simpel beter?

Reageer op dit artikel