artikel

Verdwijnen de rookruimtes?

Horeca 3912

De kans bestaat dat rookruimtes in de horeca hun langste tijd hebben gehad. De rechter doet 14 september uitspraak in de zaak die Clean Air Nederland (CAN) heeft aangespannen tegen de Staat. CAN eist afschaffing van de rookruimtes. Wij zijn nieuwsgierig hoe groot de schadepost is voor ondernemers als het verbod doorgaat. Doe mee aan het onderzoek.

Verdwijnen de rookruimtes?

De eerste reacties op de mogelijke afschaffing zijn al binnen. Jeroen van Broekhoven, eigenaar van discotheek Fox Nightlife in Stadskanaal noemt het de wereld op z’n kop als rookruimtes in de horeca worden afgeschaft.

‘Als de rechtbank Den Haag meegaat in die eis, dan zitten we met een gigaprobleem’, zegt Jeroen van Broekhoven. ‘Niet alleen wij, maar de gehele horeca. Bezoekers gaan echt niet minder roken. Bij mooi weer is buiten roken niet zo’n probleem, maar als het koud is of regent… Dus moet er worden geinvesteerd in een overkapping. Naast die investering, levert het ook het risico op overlast op. Wij zitten redelijk in het centrum. Honderd mensen die buiten in een groep staan te roken, daar wordt de gemeente ook niet blij van. Wij hebben in 2008 geïnvesteerd in een rookruimte, juist om overlast te voorkomen. Het leidde tot een kostenplaatje van €40.000 voor een ruimte van 35 vierkante meter. De rookruimte is helemaal van glas. Regelmatig sneuvelt er een ruit. Ook dat kost geld. Dus ook nu nog wordt er in geïnvesteerd.’

Van Broekhoven vervolgt: ‘Als het allemaal gaat om de gezondheid? Sluit dan de schatkist en verbiedt roken helemaal. Dan maak je een punt. Nu maak je er alleen de horeca mee kapot. Afschaffen zou dan ook de wereld op z’n kop zijn. Eerst had je de verplichte rookruimtes, daarna de verhoging van de leeftijdsgrens voor alcoholgebruik en nu dit. Als ze zo doorgaan, dan bestaat er over 10 jaar geen horeca meer. Dit draaft echt veel te ver door. Misschien moeten we met z’n allen maar eens naar Den Haag om te zeggen dat het zo niet kan doorgaan?’

Onderzoek rookruimtes

Wilt u ook meedoen aan het onderzoek? Dan horen wij graag hier uw reactie.