artikel

De Stelling: ‘Een horecabedrijf starten wordt niet echt makkelijk gemaakt’

Horeca 791

Twee horecaprofessionals reageren iedere week op een actuele stelling. Deze week is de stelling: Een horecabedrijf starten wordt niet echt makkelijk gemaakt. Lees hier de reacties van Justus Brasem van Terroir in Leiden en Sven Sallaerts van Pesca in Amsterdam.

De Stelling: ‘Een horecabedrijf starten wordt niet echt makkelijk gemaakt’

Het is lastig om extern de financiering van horeca rond te krijgen.

Justus Brasem: Wij hebben weinig last gehad. Maar je moet wel creatief zijn en eigen vermogen hebben, want voor de bank is horeca een zogenaamde risico-sector. We hadden financiering uit eigen kring, goede afspraken met de verhurende partij en een krediet op onze rekening-courant.

Sven Sallaerts: Lastig zeker, de horeca is een rollercoaster met elke dag uitdagingen. De financiering was complex, maar voor ons de enige mogelijkheid. Met een stukje eigen vermogen, externe commandites, crowdfunding en leveranciers die bereid waren bij te springen, overtuigden we uiteindelijk de bank om het laatste gedeelte te financieren.

Justus Brasem: Uiteindelijk hebben we 
het allemaal zelf geregeld.

Vergunningen aanvragen bij de gemeente duurt altijd veel langer dan gedacht.

Justus Brasem: Helemaal mee eens. wij als starters wisten ook nog niet alle in’s en out’s van omgaan met vergunningen en de gemeente. De basisvergunningen gingen heel soepel, alleen bij de aanvraag van een extra terrasvergunning moesten wij opeens een akoestiek onderzoek doen wat veel geld en tijd kost.

Sven Sallaerts: Dat is zeker een tijdrovend proces. Zorg dat je zaken gewoon tijdig indient en heel belangrijk een goede relatie opbouwt met de betreffende ambtenaar. Ik ben blij dat ze gedegen hun werk doen, anders zou het centrum van Amsterdam allang lijken op een ordinaire kermis.

Sven Sallaerts: Het gaat er niet om wie je bent,

maar wie je kent.

Horeca is echt een vak, als starter heb je hulp en begeleiding nodig en dat is moeilijk te vinden.

Justus Brasem: Zowel gastvrijheid als ondernemen zijn echte vakken. Bij de KvK, waar we ons inschreven, kregen we geen begeleiding aangeboden. We hebben overwogen om lid van KHN te worden, maar vonden de kosten daarvoor te hoog. Eigenzinnig als we zijn, hebben we het uiteindelijk allemaal maar zelf geregeld.

Sven Sallaerts: Mijn vader zei altijd: het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent. Met Pesca hebben wij allereerst meer dan honderd stakeholders verzameld vanuit alle mogelijke vakgebieden. Ons netwerk heeft altijd antwoord op de vraag. Tip: er zijn stiekem heel veel mensen die je met alle liefde op weg helpen als startende ondernemer, dus #durftevragen.

Leestips: De stelling: Financiering zonder eigen geld niet te doen?

 

 

Reageer op dit artikel