artikel

Bedrijf starten? Stappenplan: van marktonderzoek tot ontwerp

Horeca 1220

Wanneer je een zaak wilt beginnen, is het raadzaam om vooraf onderzoek te doen. Dat vergroot de kans dat je succes hebt. Weet wat de pijlers van je concept worden en hoe je tot een goed ontwerp komt. Een stappenplan van conceptontwikkelaar Ronald Huiskamp, eigenaar van H-Hospitality. Handige tips waar je op moet letten als je een zaak wilt starten: van marktonderzoek, conceptinspiratie tot ontwerp en design.

Bedrijf starten? Stappenplan: van marktonderzoek tot ontwerp
Foto: Shutterstock

Wil je een bedrijf starten? Stappenplan van Ronald Huiskamp helpt je een doordacht restaurantconcept neer te zetten.

Drie basiszaken

1. Marktoriëntatie

Doe marktonderzoek. Krijg een duidelijk beeld van wie je concurrenten zijn en welke prijsstrategie zij hanteren. Wat berekenen anderen en wat krijg je hiervoor? Ook is het waardevol om de buurt goed in kaart te brengen. Hoe beter je je markt kent, hoe duidelijker het beeld wordt van het soort gasten dat je in je zaak wilt hebben.
Ga bijvoorbeeld naar alle concurrerende restaurants in de buurt, naar vergelijkbare restaurants met hetzelfde prijsniveau. Kijk wat voor gasten er zitten. Vraag jezelf vervolgens af: ‘Wat moet ik doen om die gasten bij mij te laten komen?’
Onderzoek ook of er een markt is voor dát wat je wilt beginnen. Een stad als Amsterdam is heel anders dan bijvoorbeeld Enschede. Het ene concept is kansloos in de hoofdstad, maar zou in Enschede heel goed kunnen werken. In Amsterdam is de frequentie van concepten enorm hoog. Al zou de markt verzadigd zijn, dan wil dat niet zeggen dat een nieuwe zaak geen bestaansrecht heeft. Marktonderzoek kan hierbij zeer nuttig zijn.

Lezen wat de volgende stappen zijn en hoe je een eigen identiteit in je zaak creeërt? Of ben je benieuwd hoe Ronald Huiskamp tot een goed ontwerp komt? 

Download hier gratis het stappenplan van Ronald Huiskamp

Bedrijf starten? Stappenplan Ronald Huiskamp

Het is belangrijk dat er geen dissonanten zitten in een ontwerp. White Monkey in Leipzig is consequent gebleven. Zelfs in het toilet zijn de muren bekleed met kunstbehang.

Reageer op dit artikel