artikel

Alles wat je moet weten over de auto van de zaak

Horeca 1329

Als je als ondernemer een auto hebt, is de kans groot dat je die privé én zakelijk gebruikt. Als je per jaar meer dan 500 kilometer privé rijdt, kun je er voor kiezen om de auto privé te houden of er een auto van de zaak van te maken. Alles wat je moet weten over de auto van de zaak.

Alles wat je moet weten over de auto van de zaak

Wat mag je aftrekken van de belasting? Kijk hieronder hoe het zit met de auto van de zaak.auto van de zaak horeca

Toelichting autokosten horeca-ondernemer

Ik rij per jaar 500 km of minder privé met de auto

De belastingdienst ziet uw auto dan als ondernemingsvermogen: u moet hem ‘op de zaak zetten’. U mag de autokosten dan aftrekken van uw winst.

De meest voorkomende aftrekbare kosten zijn: auto van de zaak

 • verzekeringskosten
 • brandstof
 • onderhoud en reparatie
 • afschrijving
 • als u leaset: leasekosten
 • parkeren, tol, veerboten, wasstraat
 • motorrijtuigenbelasting

Horecaondernemers die zijn aangesloten bij KHN kunnen hun auto van de zaak ook laten verzekeren via KHN Verzekeringen.

Ik rij per jaar méér dan 500 km privé met de auto

U mag voor de inkomstenbelasting kiezen: houdt u de auto privé of ‘zet u hem op de zaak’ zodat het een auto van de zaak wordt? Deze keuze maakt u maar 1 keer per auto. U geeft uw keuze door in de 1e aangifte inkomstenbelasting die u doet nadat u de auto kocht

-De auto blijft privébezit

Gebruikt u de auto voor zakelijke ritten, dan mag u € 0,19 per kilometer van uw winst aftrekken.

-De auto wordt auto van de zaak en dus ondernemingsvermogen

Staat de auto op de balans van uw onderneming (auto van de zaak) dan mag u de autokosten aftrekken van uw winst. U verrekent uw privégebruik met de autokosten.

De meest voorkomende aftrekbare kosten zijn:

 • verzekeringskosten
 • brandstof
 • onderhoud en reparatie
 • afschrijving
 • als u leaset: leasekosten
 • parkeren, tol, veerboten, wasstraat
 • motorrijtuigenbelasting

De bijtelling geldt voor alle ondernemers, ongeacht de rechtsvorm van de onderneming.  Bij horeca-ondernemers wordt de bijtelling voor het privégebruik van de auto van de zaak bij de winst opgeteld. Ondernemers met een BV of NV worden in dit geval weer als werknemers beschouwd. De regels voor privégebruik van een auto van de zaak gelden zowel voor personenauto’s als voor nagenoeg alle bestelauto’s.

>>> Dossier Starters op Misset Horeca

BTW

Als u voor uw onderneming een auto koopt, komt de auto voor de inkomstenbelasting bij het vermogen van uw onderneming. De waarde van de auto is gelijk aan de prijs die u ervoor betaalt. De kosten van de auto kunt u van uw bedrijfsopbrengsten aftrekken. Houd daarbij rekening met het privégebruik van de auto. De autohandelaar zal u btw in rekening brengen. U kunt deze btw als voorbelasting aftrekken van de btw die u moet betalen.

Bijtelling auto van de zaak 2018

Bijtelling volledig elektrische auto in 2018

Het bijtellingspercentage voor privégebruik van een vol elektrische auto is 4%, net als in 2017. Dit blijft zo tot en met 2020. Het kabinet wil zo volledig elektrisch rijden stimuleren. En draagt zo bij aan een beter klimaat en milieu.

Bijtelling plug-in hybride auto in 2018

In 2018 is het bijtellingspercentage voor nieuwe plug-in hybride auto’s 22%. De bijtelling voor plug-in hybrides blijft 22% tot 2020. Een plug-in hybride auto heet ook wel een plug-in hybrid electric vehicle (PHEV).

Het blijkt dat plug-in auto’s een veel kleiner deel van hun kilometers elektrisch rijden dan verwacht. Daardoor zijn ze minder energiezuinig en milieuvriendelijk. Daarom bouwt het kabinet de belastingvoordelen voor plug-in auto’s af.

 Bijtelling gewone en zuinige auto in 2018

Heeft uw nieuwe auto een CO2-uitstoot van 106 gram per kilometer of meer? Dan geldt van 2018 tot 2020 het algemene bijtellingspercentage van 22%. Dit was in 2017 ook 22%.

>>> Tips van de belastingdienst voor startende ondernemers

Reageer op dit artikel