artikel

Starten in de horeca? Checklist vergunningen, wetten en regels

Horeca 9361

Starten met een horecabedrijf? Een start zonder boetes en onverwachte kosten is natuurlijk de beste start. In deze checklist van Lightspeed vind je de belangrijkste aandachtspunten rondom vergunningen, wetten en regels in de horeca.

Starten in de horeca? Checklist vergunningen, wetten en regels

In de horeca is het bijzonder belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de geldige wetten en regels in de stad, wijk en straat waar jouw onderneming zich bevindt. Een goede verstandhouding met handhaving en gemeente is belangrijk en je wilt waarschuwingen en hoge boetes natuurlijk voorkomen. Waar vind je iets over welke wetten en regels? Start met het nalopen van deze basischecklist: ‘Starten in de horeca? Checklist vergunningen, wetten en regels’.

Checklist voor startende horeca: 

 1. APV
  In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) staat de gemeentelijke regelgeving op het gebied van openbare orde en veiligheid. Dit verschilt per gemeente en je kunt hier jouw postcodegebied opzoeken.
 2. Bevoorradingstijden
  Ook dit staat in de APV maar we noemen het hier bewust apart want het is erg belangrijk. In de horeca zullen diverse leveranciers producten bij jouw zaak willen laden en lossen. De tijden wanneer dit mag op jouw adres zijn door de gemeente vastgelegd. Wanneer je op andere tijden wilt laden en lossen moet je een ontheffing bij de gemeente aanvragen.
 3. Exploitatievergunning
  Zorg dat je hier goed uitzoekt welk beleid jouw gemeente omtrent de exploitatievergunning. De voorwaarden én het proces van aanvraag voor een exploitatievergunning verschillen per gemeente. Verschillende documenten moeten op verschillende momenten worden aangeleverd. In de APV van jouw gemeente staat wat je nodig hebt.
  Heb je je vergunning al in handen? Leuk! Maar let op: je moet de vergunning weer wijzigen of opnieuw aanvragen wanneer je je rechtsvorm verandert, je nieuwe activiteiten gaat uitvoeren, je gaat verbouwen of uitbreiden, je een terras gaat openen of uitbreiden of nieuwe leidinggevenden in dienst gaat nemen. Je exploitatievergunning vraag je aan via de berichtenbox van de overheid nadat je je eHerkenningsmiddel hebt aangevraagd.
 4. Inrichting
  Zodra jouw onderneming een drank- en horecavergunning nodig heeft gelden inrichtingseisen voor jouw zaak. Een kleine greep uit de lijst:
  – Mechanische ventilatie die rechtstreeks in verbinding met de buitenlucht is;
  – Drinkwater, elektriciteit en telefoon moeten aanwezig zijn;
  – Je moet 2 volledig van elkaar gescheiden en afsluitbare toiletgelegenheden met een wasbak hebben;
  – Je moet tot een zekere hoogte aanpassingen doen voor mensen met een handicap.
 5. Werknemers-Identiteit
  Snel iemand nodig die op een drukke dag kan bijspringen? Dat kan, maar je moet altijd de identiteit van je werknemers controleren met een origineel identiteitsbewijs. Een kopie is niet voldoende en een rijbewijs ook niet. Je moet zelf wel altijd een kopie van het document in jouw administratie bewaren.
 6. Muziek
  Bij gezelligheid hoort muziek. Voor deze muziek, ook al is het maar achtergrondmuziek, moet je echter toestemming hebben, meestal van de Buma Stemra. Klik hier voor meer informatie en een stappenplan.
 7. Openingstijden
  Informeer bij de gemeente welke openings- en sluitingstijden gelden voor jouw gebied. Mocht je langer open willen blijven, dan moet je hiervoor een ontheffing bij de gemeente aanvragen.
 8. Roken
  Er geldt een rookverbod in de horeca voor bezoekers, werknemers en eigenaren. Er mag alleen op een niet volledig afgesloten terras worden gerookt en in aparte rookruimtes. In de rookruimte mag niet worden bediend. De boete bij overtreding bedraagt minstens €600. Sigaretten verkopen mag alleen met identiteitscontrole aan mensen boven de 18 jaar.
 9. Terras
  De zon schijnt en je hebt nog wat extra stoelen staan? Voor een terras heb je bij de meeste gemeenten een terrasvergunning nodig en daar wordt streng op gecontroleerd. Ook al staat het terras op eigen terrein.

Hoe start je als horeca-ondernemer? Tips! 

Een goed idee en een leuk concept is de basis voor een goedlopende en winstgevende onderneming. Echter, zonder goede bedrijfsvoering, administratie en boekhouding zal jouw onderneming niet lang kunnen voortbestaan. Waar moet mijn btw-nummer overal opstaan? Welke aftrekposten zijn er? Welk soort ondernemer ben je en welke belasting hoort daarbij? Hoe krijg ik mijn administratie op orde?

Begin goed en zorg dat je alles in één keer op orde hebt. Download hier de zeer uitgebreide gratis basisgids van Lightspeed ‘Hoe start je als horeca-ondernemer?’