artikel

Zo kies je als starter een energiecontract

Horeca 515

Bij de start van je horecazaak zijn er veel zaken om je druk over te maken. Het energiecontract is niet meteen het eerste op je to-do-lijstje. Begrijpelijk, want energie is energie en de gast merkt er weinig van. Toch is het zonde, want het is een belangrijke kostenpost. Door al in het begin te kiezen voor een energiecontract dat bij je past, zorg je voor lagere kosten en maak je een sterke start.

Zo kies je als starter een energiecontract

Talloze commerciële partijen, waaronder ook energieleveranciers, staan vol ongeduld te trappelen met de mooiste aanbiedingen zodra jij de inschrijving bij de Kamer van Koophandel hebt afgerond. De ene energieleverancier maakt het nog mooier dan de andere. Korting, een welkomstsgeschenk of een laag maandbedrag; de aanbiedingen lopen nogal uiteen. Daardoor lijken ze lastig met elkaar te vergelijken. Als je echter een paar zaken in acht neemt, is het niet nodig te kiezen voor de eerste aanbieding en kun je gaan voor de beste.

Kijk naar het tarief en niet naar het maandbedrag

Bij een energieaanbieding wordt meestal een maandbedrag genoemd. Dit is een geschat bedrag, dat wordt berekend door het aangeboden tarief te vermenigvuldigen met het verwachte verbruik. Juist in dat verwachte verbruik zit de valkuil. Wanneer je een zaak in een nieuw pand begint, weet je niet op voorhand wat het verbruik wordt. Om een goede vergelijking te kunnen maken, is het raadzaam naar het onderliggende tarief te kijken. Daarmee maak je een zuivere vergelijking. Het aantal kWh dat je verbruikt, wisselt namelijk. Je maakt echter wel een afspraak met de energieleverancier over het tarief per kWh.

Een welkomstcadeau of liever niet?

Energieaanbiedingen komen vaak met leuke welkomstcadeaus. Een tablet, weekendje weg of zelfs een geldbedrag. Dat is erg aantrekkelijk, maar niet altijd even voordelig. Vaak is het tarief bij dit soort aanbiedingen hoger dan bij een aanbieding zonder welkomstgeschenk. Met een horecazaak heb je al snel een behoorlijk verbruik, waardoor een hoger tarief ervoor zorgt dat je het welkomstcadeau driedubbel terugbetaalt. Een sigaar uit eigen doos, dus. Met een aantrekkelijke korting op het leveringstarief was je waarschijnlijk voordeliger uit geweest. Check altijd of de waarde van het cadeau in overeenstemming is met je verbruik en tarief.

Inclusief of exclusief btw?

Het is een open deur, maar we benoemen dit punt toch. Je zou er maar over heen kijken en 21 procent duurder uit zijn dan verwacht. Natuurlijk mag je de btw aftrekken, maar te veel betalen, is altijd zonde. In aanbiedingen voor zakelijke energiecontracten wordt het tarief en maandbedrag meestal exclusief btw vermeld. Dat is echter niet altijd het geval. Dubbelcheck daarom altijd of de aanbieding inclusief of exclusief btw is.

Welke tint groen kiest u?

De vraag naar duurzaamheid neemt toe. Ook jouw gasten verwachten steeds meer: niet alleen een verantwoord menu, maar ook een duurzame bedrijfsvoering. Daar hoort groene energie bij. De ene groene stroom is de andere niet. Wist je dat 42 procent van de in Nederland verkochte stroom groene stroom wordt genoemd? Slechts 11 procent daarvan wordt ook daadwerkelijk in Nederland opgewekt. De rest is buitenlandse groene stroom, die via certificaten wordt verkocht.

Kies je voor groene stroom? Kijk dan goed of de stroom ook in Nederland is opgewekt. Groene stroom van Nuon wordt in Nederland opgewekt uit natuurlijke bronnen wind, water en zon en is volledig vrij van CO2-uitstoot. Zo zorgen we samen voor een gezonde luchtkwaliteit in ons land.

Vast of flex?

Een eigen zaak beginnen is best spannend. Het voelt misschien niet goed om meteen langlopende verplichtingen aan te gaan. Daarom is het goed om te kijken naar de looptijd van het energiecontract dat je kiest. Hoe langer de looptijd, des te hoger de boete wanneer je het contract tussentijds opzegt. Dat geldt ook wanneer je besluit te stoppen met de zaak. Bekijk daarom goed de looptijd en de boeteclausule. Soms is het handiger om te kiezen voor een kortlopend of vrij opzegbaar contract.

Waar let je nog meer op?

Stroom is misschien stroom, maar de ene energieleverancier is de andere niet. Als horecaondernemer zet je graag net dat stapje extra voor de gasten, want zo overtref je de verwachtingen en zorg je ervoor dat gasten telkens weer terugkomen. Nuon begrijpt dat je die service ook verwacht van jouw leveranciers. Zo bepaal je zelf de hoogte van het maandbedrag en op welke dag van de maand je betaalt. Energie moet zo weinig mogelijk kosten en zoveel mogelijk opbrengen. Op www.nuon.nl/horeca vind je handige bespaartips en energieoplossingen die de zaak verder helpen. Zoals laadpalen voor de gasten die elektrisch rijden. De energiespecialisten van de Ondernemersdesk zitten altijd voor je klaar. Zo is Nuon er altijd, ook als er eens iets niet werkt.

Appels met appels vergelijken

Als het om energie gaat, vliegen de begrippen je om de oren. Dat maakt appels met appels vergelijken soms lastig. Hierbij de betekenis van de belangrijkste begrippen op een rij.

 • Vaste leveringskosten of vastrechtkosten
  Een vast bedrag per maand dat los staat van het verbruik. Vergelijkbaar met abonnementskosten. Deze kosten verschillen per leverancier.
 • Variabele leveringskosten
  Dit zijn de tarieven die je binnen je contract hebt afgesproken, dus de prijs per kWh of m3 gas. Het afgesproken tarief kan variabel of vast zijn. Dit bedrag is exclusief overheidsheffingen en btw.
 • Overheidsheffingen en btw
  Dit zijn de kosten die de energieleverancier namens de overheid in rekening brengt. Deze kosten zijn opgebouwd uit energiebelasting en Opslag Duurzame Energie. Daarnaast betaal je over de energie 21% btw. Je betaalt deze kosten aan je energieleverancier en zij dragen ze af aan de overheid. Zo heb je alles op één rekening.
 • Netbeheerkosten
  Voor de aanleg en onderhoud van de kabels en leidingen naar de meterkast betaal je netbeheerkosten. Dit is een vast bedrag per maand afhankelijk van de aansluitwaarde van jouw aansluiting. Deze kosten brengt je energieleverancier in rekening namens de netbeheerder.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Nuon. Het maakt onderdeel uit van een reeks praktische artikelen over energie(verbruik) en bespaartips in de horeca. Meer informatie staat op de horeca-pagina van Nuon.


Reageer op dit artikel