blog

Flirten met de gast

Horeca

Heeft u in de vorige Misset Horeca ook het verhaal over het nieuwe DeLaMar Theater in Amsterdam gelezen? Ik vond het prachtig. Theaterrestaurant van Joop en Janine van den Ende. En dat is te merken. Theater en horeca zijn én in dit grand café-restaurant. Horecamedewerkers spelen toneel. Zo zou het toch in ieder horecabedrijf moeten zijn?

Flirten met de gast

De gast gaat een avondje (of middagje) uit en wil dus geëntertaind worden. Daar hoort een show bij van het horecapersoneel. Niks ‘gewoon jezelf zijn’. Nee, je zult méér moeten zijn dan je gewone zelf. Je zult in de rol van entertainer moeten kruipen. Lachen, ook al ben je niet blij. Vriendelijk zijn, ook al heb je daar geen zin in. Dat is nu eenmaal het vak.

Wat ik echt heel leuk vond om te lezen bij dat DeLaMar Theater, is dat de garderobemedewerker daar soms zegt: ‘Wat een mooie jas, zal ik hem apart hangen?’ Geweldig! Dat schuurt aan tegen flirten met de gast. Maar waarom ook niet? Waarom zou je niet tegen een gast zeggen: ‘Zag ik u nou net uit die schitterende Audi stappen?’ Of, als de gasten weg gaan: ‘Het was echt heel leuk om u te mogen bedienen vanavond!’ Of wat dacht u van deze: ‘Volgens mij heeft u veel smaak, mag ik u attenderen op onze bijzondere wijnen?’ Ja, dat vinden Nederlanders gek. Maar volgens mij is gek té gek! Iedere medewerker in het DeLaMar Theater heeft iedere avond de opdracht om ten minste één wauwmoment te creëren. Dat is toch de uitdaging die iedere ondernemer zijn personeel moet meegeven? Wauw-momenten, daarvoor ga je naar de horeca. En wauw ligt zeker niet alleen op het bord. Ik wens u een mooie show!

Martine Zuil

Reageer op dit artikel