blog

Iedereen gaat failliet, niets om je voor te schamen

Horeca

Paul van Waarden weet niet precies waar het mis is gegaan. Wat hij wel weet, is dat hij failliet is. Bankroet. Over de kop. ‘Je schaamt je de ogen uit de kop’, jammert Van Waarden. Nergens voor nodig. Van Waarden past in een lange traditie van grote koks die op de fles gingen.

Iedereen gaat failliet, niets om je voor te schamen

Illustere namen als Marcel van der Kleijn, Imko Binnerts, Robert Kranenborg en Emmanuel Mertens gingen hem voor. Jonnie Boer zat in 2011 in enorme financiële problemen. Ron Blaauw (zie Misset Horeca 9) probeert met alle macht het tij te keren. Die wil koste wat kost niet failliet, maar betaalt daarvoor een heel hoge prijs.

Wat Van Waarden meemaakt, is in de culinaire top volstrekt normaal. Altijd zijn er veel te rooskleurige verwachtingen, torenhoge huren, uit de hand lopende personeelskosten, particuliere geldschieters die opduiken en voortijdig verdwijnen. 
En uiteindelijk, surprise, is daar het faillissement. Niks om je voor te schamen.

Onze culinaire helden, figuren waar we met z’n allen tegenop kijken, zijn geen cijferwonders, en al helemaal geen entrepreneurs. Ze missen het gogme van echte ondernemers, de handigheid om geld te verdienen. Daarom gaan ze zo graag in zee met investeerders die hen gouden bergen beloven. Eindelijk hopen ze dat hun noeste arbeid in klinkende munt wordt uitbetaald. Maar dat gaat niet gebeuren.

Topkoks die financiële risico’s willen aangaan, doen er verstandig aan zich te omringen met een handjevol betaalde adviseurs, nog vóórdat ze hun eerste krabbel hebben gezet. Onder die adviseurs bevinden zich ten minste een jurist, een onderhandelaar en een goede accountant. Die investering verdienen ze dubbel en dwars terug. 
En als het toch mis mocht gaan, komt het niet als een verrassing, zoals nu. Misschien wordt dan een faillissement ooit zo zeldzaam dat het inderdaad iets is om je voor te schamen.