nieuws

Ondernemer minder tevreden

Horeca

Het humeur van de Nederlandse ondernemer is er de afgelopen jaren, ondanks de economische voorspoed, niet beter op geworden. De gemiddelde directeur heeft de bereikbaarheid van zijn bedrijf zien verslechteren en het personeelstekort zien groeien. Tegelijkertijd wordt het ruimtegebrek als knellender ervaren.

Een en ander blijkt uit de zogeheten regionale concurrentietoets, vorig jaar uitgevoerd door de werkgeversvereniging VNO-NCW. Daarbij zijn 2500 ondernemers gevraagd een oordeel te vellen over het vestigingsklimaat. De vorige concurrentietoets dateert uit 1998.
Veel bedrijven menen dat het ondernemersklimaat is verslechterd. Zo vindt de helft van de directeuren dat de bereikbaarheid over de weg de afgelopen twee jaar slechter is geworden. Ruim 44 procent van de ondernemers zegt onvoldoende ruimte te hebben om het bedrijf uit te breiden. Een op de tien wil dan ook verhuizen naar een andere regio.
Uit het onderzoek blijkt verder dat bijna driekwart van de ondernemers moeite heeft met het vinden van goed personeel. De problemen zijn het grootst in de bouw, financiële dienstverlening, industrie en horeca.
Ruim een kwart van de ondernemers probeert via extra beloningsvormen het personeel aan zich te binden. Een op de acht directeuren werft in het buitenland.

Reageer op dit artikel